Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea, la întâlnirea cu echipa 'Invictus România':Aţi luptat şi în teatrele de operaţii şi luptaţi şi acum ca sportivi pentru ţară

dragnea

Delegaţia ţării noastre la competiţia sportivă "Invictus Games Toronto 2017" a fost primită luni de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Mihai Fifor, şi a altor oficiali ai MApN, Statului Major General şi ai Parlamentului. "Sunt foarte emoţionat pentru că am onoarea şi oportunitatea să vă pot felicita pentru faptul că arătaţi tuturor românilor că dvs continuaţi să luptaţi. Aţi luptat pentru România şi în teatrele de operaţii şi luptaţi şi acum ca sportivi pentru această ţară. Şi e bine să fiţi un exemplu pentru toţi românii, pentru toţi sportivii români, pentru toţi tinerii, pentru toţi copiii, pentru noi toţi un exemplu de curaj, de mândrie şi de dragoste de ţară", a declarat Liviu Dragnea, care le-a înmânat sportivilor câte o diplomă şi un cadou - un ceas cu inscripţia Parlamentului României.

El a spus că i-a cerut premierului să modifice legislaţia în vigoare astfel încât membrii Invictus Team România să poată fi asimilaţi celorlalţi sportivi care reprezintă ţara peste hotare la competiţii. "Am rugat Guvernul să modifice o Hotărâre de Guvern existentă ca să adauge o categorie de sportivi pentru a putea beneficia de premii - 20.000 (n.r. - lei) premiul I până la 5.000 - locul 6", a arătat preşedintele Camerei. În urma modificării legislaţiei existente, câştigătorii locului I ar urma să primească 20.000 de lei, cei care au obţinut locul doi - 15.000 de lei, locul trei - 12.000 de lei, locul patru - 9.000 de lei, locul cinci - 7.000 de lei şi locul şase - 5.000 de lei.

Colonelul Nicolae Anghelescu, coordonatorul proiectului ''Invictus Games'', a menţionat că în toată această perioadă militarii români nu s-au simţit singuri, iar acest proiect a fost constituit în jurul ideii refacerii trupului şi sufletului prin sport. "Acest proiect vizează şi sensibilizarea societăţii civile în privinţa recunoştinţei şi atenţiei pe care trebuie să o îndrepte în mod constant către această categorie. Nu sunt numai ei. Pe lângă ei sunt şi văduvele şi orfanii celor decedaţi. Totdeauna trebuie să ne gândim şi la cei care, din păcate, nu s-au mai întors vii din teatrele de operaţii. Am simţit în toată această perioadă că nu suntem singuri. Acest proiect a fost o provocare în primul rând pentru ei. (...) Ceea ce au făcut - medaliile obţinute - reprezintă confirmarea acestui fapt şi întreaga lor conduită în aceste 7 - 8 luni de pregătire intensă. Pe de altă parte a fost şi o provocare managerială în care am avut nevoie şi am reuşit să coagulăm energiile MApN, Statului Major General, Clubului Sportiv al Armatei Steaua, ONG-uri şi alţi factori care, împreună, au condus la reuşita acestui proiect. Simplu fapt că zilele acestea v-aţi gândit ca legislaţia din domeniul sportului să fie adaptată astfel încât şi proiectul 'Invictus Games', atipic aşa cum este el acum, să devină unul eligibil pe această legislaţie ne dă un sentiment de satisfacţie pentru că înseamnă că am mai atins un obiectiv. Iată că şi proiectul 'Invictus Games' poate rezolva nişte probleme de sistem şi, de ce nu, ar putea aduce un plus de valoare sportului militar şi naţional", a arătat Anghelescu.

Plutonierul Ionuţ Butoi s-a declarat mândru de faptul că a putut reprezenta România într-o asemenea competiţie. Pe 31 august 2008 el a fost accidentat în Afganistan în urma unei explozii foarte puternice. ''Şansa mea a fost că m-am aruncat de pe maşina de luptă, iar în momentul căzăturii mi-am fracturat coloana. A urmat o perioadă de acomodare, m-am acomodat, m-am resemnat, am zis că asta este, viaţa merge înainte, chiar dacă aş fi dat timpul înapoi, aş fi făcut acelaşi lucru, o spun cu mândrie, pentru că sunt mândru că sunt român şi sunt mândru că putem reprezenta România oriunde în lume", a spus Ionuţ Butoi.

El a mărturisit că şi-a dorit să fie sportiv, a iubit fotbalul. România a fost reprezentată, în premieră, la Invictus Games Toronto - 2017, în perioada 23 - 30 septembrie, de 15 sportivi, militari răniţi sau invalizi ca urmare a misiunilor în teatrele de operaţii sau în ţară, la şapte discipline sportive - tir cu arcul, atletism, înot, ridicări de greutăţi, canotaj în sală la simulator, volei din şezut şi ciclism, conform Agerpres.

Medaliile de aur pe echipe - proba de tir cu arcul compound - au fost câştigate de col. Nicuşor Pegulescu, rănit în anul 2009 în Afganistan, col(r) Dorin Petruţ - rănit în anul 2007 în Irak şi plutonier Ionuţ Butoi - rănit în anul 2008 în Afganistan. Medalia de argint proba de tir cu arcul compound individual a fost câştigată de plutonier Ionuţ Butoi. Lt Ciprian Iriciuc, rănit în anul 2015 în Afganistan, a câştigat medalia de bronz la proba de canotaj în sală. Medalia de bronz la proba de atletism 1.500 m a fost câştigată de maior Laurenţiu Şerban, căpitanul Invictus Team România, rănit în anul 2006 în Afganistan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.