Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragoș Damian (Terapia Cluj): '2024 are semne bune. Se anunță un an excepțional, mult mai bun decât 2023'

dragos damian

Ați văzut ce scumpiri au fost după 1 ianuarie, mai ales la alimente? Dar cui îi pasă?

Aglomerație infernală pe toate șoselele, coloane nesfârșite de mășini, dubițe și TIR-uri.

Terase și restaurante pline, hoteluri pline, pensiuni pline, pârtîi pline. Sezon de iarnă fără zăpadă, dar cu prețuri ca în Elveția.

Ne pregătim de „triunghiul iubirii”, Valentine’s Day, 1 Martie, 8 Martie. Vor fi cozi la cadouri, flori, mărțișoare, city break-uri și alte lucruri minunate în numele iubirii.

Ieșim din sezonul Paștelui în care vor fi cheltuieli enorme și intrăm în sezonul nunților - un cunoscut spune în glumă sau în serios că anul asta nunțile vor aduce 1% din PIB.

Vine vara, concedii, vacanțe și zile libere fără număr, suntem preveniți deja că toate destinațiile se vor scumpi. Cozi la agențiile de turism. Cozi la biletele de avion, destinațiile exotice sunt toate sold out.

Vor fi cozi la festivalurile de muzică, apoi, încep zilele orașelor, vor fi petreceri cu cozi la mici, zacuscă, murături și alte asemenea bunătățuri. Economia va dudui pentru producătorii autohtoni.

Cozi la dealer-îi de autovehicole, la magazinele de bunuri de larg consum, la gadget-uri și wearable-uri. În fața mea la o coadă la un magazin de electronice un tânăr și-a luat tabletă și smartphone plătind cash 6.000 de lei.

Cozi în benzinării, a crescut acciza, dar cui îi pasă, ați văzut ce cozi sunt în benzinării, care acum sunt și mini-marketuri.

Cozile obișnuite la început de an la orice ghișeu pentru plata utilităților și impozitelor.

Liste de așteptare la montarea de panouri solare, nu ai nici o șansă dacă nu cunoști pe cineva. La fel ca în 2023, firme turcești montează panouri solare chinezești cu muncitori nepalezi.

Imobiliarele duduie. De la biroul meu număr în Pipera cel puțîn 25 de macarale mari. De pe Feleac în Cluj-Napoca poți număra vreo 50 de macarale după care pierzi socoteala.

Cozi în mall-uri, în magazinele de bricolaj, în hiper sau supermarket-uri și în magazinele mai mici și în piață, unde se vând legume și fructe din țări new-entry precum Irak, Africa de Sud și Republica Dominicană.

Se spune că toată lumea stă pe munți de bani, nu știm exact de unde vin, dar nici nu mai contează, se reașează cozile la creditare la birourile bancare, IRCC sau ROBOR, cui îi pasă, să se miște munții aceia de bani.

Mici inconveniente care pot fi trecute cu vederea. Creșterea pensiilor a fost complet anihilată de creșterea prețului la alimente. Protestul fermierilor și transportatorilor. E-Factură. Un general ne strică cheful și ne spune că trebuie să fim pregătiți de război. Continuă să plece pe capete din țară medicii și inginerii, copiii noștri, să vedeți ce o să fie după visa waiver. Mortalitatea nu a scăzut nici cu o miime de procent în ultimii 10 ani deși cheltuielile din sănătate s-au dublat.

Dar nu mă lăsăți să vă stric cheful acum la sfârșit. Se anunță un an 2024 excepțional. Apropo, ar fi păcat să comasăm alegerile și să pierdem spectacolul, atâta doar să nu se țină alegerile în iunie, iulie, august și decembrie, suntem plecați în concediu.

_____

Comentariu de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.