Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragoș Damian (Terapia Cluj), reacție la anunțul lui Ciolacu: Cum poate deveni România o economie bazată pe producția industrială

dragos damian

Dacă Marcel Ciolacu și PSD duc România de după 2024 spre o economie bazată pe producția industrială – fabrici și uzine - asta înseamnă că vorbim de o schimbare de 180 de grade față de direcția greșită și nesustenabilă în care ne aflăm în prezent, de economie bazată pe consum din import. Producția industrială – industria extractivă, manufactură sub contract (în lohn), industria de asamblare și industria de prelucrare – reprezintă cheia de boltă a progresului și dezvoltării economice. Marile puteri economice ale lumii sunt puteri economice tocmai pentru că au fabrici și uzine care pot să exporte în toată lumea.

Dar trecerea nu este așa ușoară. Nu banii lipsesc, nu este vorba doar de a da ajutor de stat, facilități financiare sau de a promova o politică de tip “cumpără românește”, cum își propun Marcel Ciolacu și PSD. Aici este vorba de a reconstrui o cultură a muncii în producția industrială, care a dispărut odată cu închiderea nedreaptă a mii de fabrici și cu dispariția învățământului de resort.

Să luăm doar un exemplu. Industria chimică, înainte de 1990: 72 de combinate susținute prin angajați formați de un sistem performant de învățământ (12 școli profesionale, 23 licee, 17 facultăți și 10 institute de cercetare), iar sectorul aducea circa 35 miliarde Euro, aproape 20% din producția industrială de atunci. Industria chimică, la sfârșitul lui 2022: dacă a mai rămas un sfert din capacitățile de producție și din cele din învățământ, iar domeniul aduce la buget venituri de doar 3 miliarde Euro și aproape jumătate din deficitul balanței comerciale a României. Am dat jos supercombinatele de la Pitești, Rm Vâlcea, Făgăraș, Copșa Mică, Târnăveni, Săvinești, Lugoj și multe, multe altele, fără a construi nimic în loc.

Astfel încât Marcel Ciolacu și PSD trebuie să investească în școli profesionale, învățământ dual, parteneriate între producătorii industriali și facultăți pentru a crea o nouă generație de ingineri specialiști în echipamente industriale și operatori specializați în mașinile de producție care sunt din ce în mai tehnologizate. Astăzi fabricile și uzinele din România, câte au rămas sau câte se mai construiesc, își fură inginerii și operatorii pentru că sistemul de învățământ nu mai produce resursă umană necesară în producția industrială. O fabrică nou deschisă poate duce la închiderea uneia existente din cauza lipsei de angajați calificați în producția industrială.

România Educată de după 2024 trebuie să fie aliniată la obiectivul de guvernare de a avea o economie bazată pe producția industrială și să formeze și rețînă în țară ingineri și operatori specializați în producția industrială.

____

Comentariu de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.