Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drama Capitalei! Nicușor Dan, 'sfâșiat' de nepăsare și incompetență (comentariu)

creativecirclemedia.com
caine

Ana Oroș Daraban, o femeie de 44 de ani din Capitală, a murit sâmbătă dimineață în chinuri groaznice, fiind sfâșiată de o haită de câini lângă Lacul Morii, Sector 6, în timp ce se afla la alergat.

Primarul Capitalei Nicușor Dan…niciun cuvânt!

Întâmplarea înspăimântătoare a fost intens mediatizată, comentată, pentru a se atrage atenția autorităților asupra pericolului pe care îl presupun câinii fără stăpân din Capitală.

Primarul Capitalei Nicușor Dan…niciun cuvânt!

La scurt timp după prezentarea tragediei, o adevărată sarabandă a acuzațiilor reciproce s-a declanșat între Asociația pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Municipiului București (PMB), și Poliția Locală a Sectorului 6.

Primarul Capitalei Nicușor Dan…niciun cuvânt!

Diana Pungă, care are în subordine ASPA, a fost numită în funcţie în februarie 2021. Cum explica Nicușor Dan numirea acesteia?

„E o persoană cu care am lucrat de foarte mult timp. În activitatea mea profesională am cunoscut sute de persoane, dar pe chestiuni logistice Diana e cea mai competentă. Ea a fost în campania mea electorală. În campania electorală de obicei se vede ce e în faţă. Dar o campanie înseamnă să gestionezi sute de oameni, să strângi semnături şi multe altele", explica atunci Nicuşor Dan la Digi24

Drama Anei Oroș Daraban a stârnit reacţii și în mediul online, deopotrivă în rândul celor care cu cunoscut-o, dar şi printre cei care au aflat despre sfârşitul femeii. Unii au cerut autorităţilor din Capitală să dea explicaţii pentru incident, care nu este o premieră pentru Bucureşti, alţii au venit cu sfaturi/ recomandări pentru autorități.

Primarul Capitalei Nicușor Dan…niciun cuvânt!

Clotilde Armand a fost primul primar de Sector care a reacționat la aflarea veștii, îndemnându-i pe edilii din Bucureşti lase politica de o parte și să se gândească cu toţii la o nouă lege a Capitalei pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.

Primarul Capitalei Nicușor Dan…niciun cuvânt!

Destul de târziu (n.red duminică dimineață), primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunţat că a demarat o anchetă internă la Poliţia Locală.

Nu fuge nimeni de răspundere! Eu nu fug de răspundere, niciodată nu voi fugi de răspundere!. (….) Nu am ieșit public până acum deoarece am așteptat să văd poziția Primarului General, cel care decide politicile ASPA, alocă bugete și care este singurul care are instrumentele instituționale să rezolve problema câinilor”, a transmis Ciprian Ciucu pe Facebook.

Primarul Capitalei Nicușor Dan…niciun cuvânt!

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a trimis în cursul zilei de duminică Primarului General o scrisoare prin care i-a cerut să convoace urgent o ședință cu toate primăriile de sector pentru a discuta și stabili măsurile ce trebuie luate rapid în vederea soluționării problemei periculoase a câinilor fără stăpân.

Primarul Capitalei Nicușor Dan…niciun cuvânt!

ASPA a venit, duminică la prânz, cu un avertisment șocant: „Tragedia de la Lacul Morii se poate repeta oricând!”.

Primarul Capitalei Nicușor Dan…niciun cuvânt!

Tăcerea lui Nicușor Dan devenise de-a dreptul asurzitoare, apăsătoare, frustrantă…aproape criminală.

  • Ce promitea Nicușor Dan, fără să clipească, pe vremea când era un simplu candidat la primărie?

„- Dacă aţi ajunge primar al Capitalei, în cât timp aţi putea rezolva această problemă? (n.r. - a câinilor fără stăpân).

Nicușor Dan: Eu cred că în 6 luni putem să stângem toţi câinii din Bucureşti!

Abia la 36 de ore de la nenorocirea de la Lacul Morii, în papuci și pijamale (n.red. - duminică, la Primăria Generală, în afară de un paznic, nu era nimeni care să ofere stea de vorbă cu jurnaliștii!), Nicuşor Dan vine cu o primă reacţie. Pe Facebook!

Îmi pare rău că Ana Oros a murit ieri într-un mod atât de tragic. Condoleanțe familiei și prietenilor săi. Am discutat ieri și azi cu persoanele implicate. Este o responsabilitate comună a mai multor instituții, unele în subordinea PMB. Refuz să intru însă în jocul incriminării și acuzațiilor politice. Am cerut Corpului de Control al Primarului să prezinte un raport cu deficiențele fiecărei instituții, iar cine a greșit va plăti. Mai important, cu ce trebuie sa facă fiecare instituție pentru ca astfel de drame să nu se mai repete”, a scris primarul Capitalei.

Și apoi...din nou tăcere!

Dacă intrăm într-o logică electorală, reacția lui Nicușor Dan este de înțeles. Nu dorește să transforme această tragedie într-un război politic cu PNL, respectiv primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, partid de la care speră susținere la viitoarele alegeri locale din 2024.

Vinovații sunt simplu de identificat, dar pentru asta ar fi trebuit să existe deja două demisii (a lui Nicușor Dan și a Dianei Pungă) și un deget acuzator spre vinovatul moral Ciprian Ciucu, dar și spre Poliția Locală Sector 6, care a ignorat în mod repetat sesizările transmise încă de anul trecut de ASPA cu privire la faptul că zona Lacului Morii reprezintă un pericol din cauza câinilor. Dar pentru că în București ițele nepotismului, nepăsării și incompetenței sunt atât de încurcate, Nicușor Dan ar fi trebui să intre în jocul acuzațiilor politice de care s-a delimitat. *Potrivit jurnaliștilor Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, care prezintă emisiunea „Bună, România”, șeful Poliției Locale Sector 6 este tatăl iubitei de cabinet al primarului Ciprian Ciucu, un pensionar special MAI!!!

Revenind la Ana. Cum poate Nicușor Dan să fie atât de disprețuitor la adresa vieții? Cum zidurile unei instituții în care s-a cuibărit pot fi mai importante decât oamenii care au crezut că el poate schimba ceva? Nicușor Dan, dacă ar fi avut suflet și minte, ar fi demisionat. Dar nu a făcut-o. Nu se consideră vinovat sau responsabil pentru nimic. El caută vinovații, când îi are sub nas. Deja anticipez și concluzia raportului cerut: „Victima a fost de vină”.

Drama Anei este și drama Capitalei. Este și drama României – și nu exagerez când spun asta. Cea mai mare tragedie din țara asta este când nimeni nu-și asumă nimic, nimeni nu este responsabil pentru nimic, pentru că nu ai ce schimba! Mereu vinovați sunt „ceilalți”.

Fiecare tragedie care ne-a arătat hibele sistemului s-a încheiat cu: „România nu se mai vindecă”. Îmi pare rău să o spun, dar România normală (fără a face vreo aluzie la sloganul de campanie a lui Klaus Iohannis) a murit demult și asta pentru că România are un mod dăunător de a gândi, la fel și cei care o conduc, în acest caz Nicușor Dan.

Să reacționezi la mai bine de 36 de ore la o tragedie intens mediatizată, care ridică o problemă gravă în Capitala pe care o administrezi, arată - nepăsare.

Să nu îți respecți cuvântul dat unor oameni care te-au susținut arată - neseriozitate și chiar demonstrează un caracter duplicitar.

Să fugi în fiecare zi de responsabilitățile care îți revin arată - incompetență.

Să pui interesele personale mai presus de oamenii care te-au ales arată că ești un trădător.

Din păcate, Nicușor Dan este suma tuturor acestor caracteristici: nepăsător, neserios, duplicitar, incompetent, trădător.

Și nu este singurul…

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.