Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drama zilnică a unui bărbat cu o afecțiune rară: 'Oriunde mă duc, sunt aceiași oameni pe marginea drumului, aceleași mașini în spatele meu'

dailytimes.com.pk
deja vu

O afecțiune rară numită Déjà vu a făcut ca un bărbat în vârstă de 80 de ani să perceapă fiecare eveniment din viața sa ca pe o experiență anterioară, asemănător buclei temporale descrise în filmul Groundhog Day.

Vă puteți imagina cum ar fi să vă uitați la televizor și să vedeți același lucru la nesfârșit, sau să încercați să citiți o carte nouă doar pentru a vă trezi că vă uitați la aceleași pagini pe care le-ați citit cu o zi înainte? Cum ar fi să conduci și să vezi aceleași mașini în spatele tău în fiecare zi sau să treci pe lângă aceleași persoane în timp ce te plimbi pe stradă? Sună ca o experiență stranie demnă de emisiuni precum The Twilight Zone sau Black Mirror, dar este de fapt viața persoanelor care suferă de o afecțiune extrem de rară cunoscută sub numele de Déjà vu, scrie odditycentral.com.

Considerată a fi o complicație a bolii Alzheimer, Déjà vu este impresia persistentă că orice nouă întâlnire este doar o repetiție a experiențelor anterioare.

O echipă de medici din New South Wales, Australia, a publicat recent un raport despre un pensionar în vârstă de 80 de ani care suferea de déjà vécu și care era convins că a fost eliberat în aceeași zi în mod repetat. În ciuda încercărilor familiei sale de a-l convinge că ceea ce trăiește este doar ăn imaginația sa, bărbatul era prea încrezător că trăiește cu adevărat acele lucrui.

"Fiecare zi este o repetare a zilei precedente", le-a spus pacientul cercetătorilor. "Oriunde mă duc, sunt aceiași oameni pe marginea drumului, aceleași mașini în spatele meu cu aceleași persoane în ele. Aceeași persoană coboară din mașini purtând aceleași haine, purtând aceleași genți, spunând aceleași lucruri... nimic nu este nou."

Începuturile coșmarului

Potrivit studiului de caz publicat în revista BMJ Case Reports, la un moment dat, bărbatul a contactat un tehnician TV, deoarece credea că televizorul său transmitea în mod repetat aceleași știri. Cu o altă ocazie, a fost convins că e-reader-ul său era stricat, deoarece afișa mereu aceleași pagini de carte. Oricât de mult ar fi încercat, familia sa nu l-a putut convinge pe bărbat că își imagina lucruri.

Oamenii de știință nu știu cu siguranță ce cauzează Déjà vu, dar unii cred că are legătură cu o disfuncție a hipocampusului, partea din creier care ajută la transformarea amintirilor pe termen scurt în amintiri pe termen lung. Deseori, cei care suferă de această boală nu înțeleg ce li se întâmplă și pot dezvolta credințe false, asemănătoare unor iluzii, pentru a-și justifica percepțiile.

Autorii notează că, la doi ani de la debutul Déjà vu, "simptomele de confabulare rememorativă ale bărbatului rămân omniprezente și deranjante", dar "el a continuat să trăiască acasă și a rămas independent în ceea ce privește îngrijirea de sine".

După ce au examinat lichidul cefalorahidian al bărbatului, medicii au descoperit un nivel redus al proteinei amiloid beta-42 și niveluri ridicate ale cale unei proteine care indică boala Alzheimer.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.