Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dreptate pentru Jamal Khashoggi! Turcia începe procesul pentru uciderea jurnalistului

middleeasteye.net
Jamal Khashoggi

În Turcia, la Istanbul, începe vineri procesul în care 20 de cetăţeni saudiţi inculpaţi pentru rolul lor în uciderea scriitorului disident Jamal Khashoggi în 2018 vor fi judecaţi în contumacie, relatează dpa.

Potrivit actului de inculpare, sunt acuzaţi Ahmed al-Asiri, fost şef adjunct al informaţiilor saudite, şi Saud al-Qahtani, un fost consilier al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, de "instigare la crimă cu premeditare cu intenţie monstruoasă".

Khashoggi a fost ucis în interiorul consulatului saudit din Istanbul la 2 octombrie 2018. El venise să obţină actele de căsătorie cu logodnica sa turcoaică Hatice Cengiz, care aştepta afară.

Alte 18 persoane sunt acuzate de ucidere cu "intenţie monstruoasă şi tortură".

NEBUNIA continuă la vămile din România: peste 90.000 de oameni le-au TRANZITAT în doar 24 de ore


Khashoggi a fost strangulat până la moarte şi corpul său dezmembrat, potrivit rechizitoriului consultat de dpa.

Rămăşiţele editorialistului cotidianului Washington Post, odată un apropiat al familiei regale, dar devenit un critic vocal al prinţului Mohammed, nu au fost găsite.

Procurorul cere pedepse în circumstanţe agravante cu închisoarea pe viaţă pentru toţi, cea mai dură sancţiune în Turcia de la abolirea pedepsei cu moartea în 2002.

Dovezile includ declaraţii ale lui Cengiz, care va lua parte la audieri cu Agnes Callamard, raportorul special al ONU pentru crime extrajudiciare şi care a investigat moartea lui Khashoggi.

În decembrie, Riadul a anunţat că cinci persoane au fost condamnate la moarte pentru crimă după un proces învăluit în secret. Fiii lui Khashoggi au declarat ulterior că i-au iertat pe ucigaşi, deschizând calea pentru o comutare a sentinţei.

Procesul de la Istanbul "reprezintă cea mai bună speranţă pentru dreptate" pentru Khashoggi, "în urma unei erori judiciare flagrante în instanţele judecătoreşti din Arabia Saudită", a declarat Erol Onderoglu, reprezentantul Turciei pentru ONG-ul de monitorizare media Reporteri fără Frontiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.