Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dreptul fundamental al iranienilor la sănătate, în pericol din cauza sancţiunilor americane

cotidianul.ro
Iran, SUA

Respectarea excesivă a sancţiunilor americane i-ar putea priva pe iranieni de dreptul lor fundamental la sănătate, au avertizat marţi experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), invocând cazul unor persoane care suferă de o boală rară de piele, informează AFP.

"Numeroase bănci şi companii, inclusiv societăţi farmaceutice şi medicale din întreaga lume, se conformează excesiv sancţiunilor, din teama unor potenţiale penalităţi", au afirmat aceşti experţi într-un comunicat.

Într-un caz, aceasta a determinat o companie suedeză să suspende vânzarea de pansamente către partenerul său iranian.

În consecinţă, pacienţii care suferă de o boală cutanată rară cunoscută sub numele de epidermoliză buloasă (EB), inclusiv copiii, nu au putut accede la un tip de bandaj ce oferă beneficii vitale şi poate preveni infecţiile potenţial mortale. Boala face pielea extrem de sensibilă la agresiuni şi apar adesea vezicule în urma unui impact uşor, potrivit Agerpres.ro.

Chiar dacă întreprinderi precum societatea suedeză au pus adesea în aplicare politici în materie de drepturi ale omului care caută să prevină acest tip de prejudiciu, temerea faţă de sancţiuni poate duce la decizii care nu respectă aceste politici.

Un raportor special al ONU, Alena Douhan, a contactat compania şi guvernul Suediei pentru a remedia ceea ce a fost descris ca fiind "lacune în procesele de verificare rezonabilă" aplicate pentru a garanta că niciun drept al omului nu a fost încălcat.

"Atunci când vânzările unui produs medical care ameliorează sănătatea şi previne suferinţa sunt întrerupte într-o ţară şi niciun produs alternativ echivalent nu este disponibil, acest drept este lezat pentru persoanele care au beneficiat de el", au subliniat experţi mandataţi de ONU, dar care nu s-au exprimat în numele organizaţiei internaţionale.

Sancţiunile economice impuse de SUA împotriva Iranului fac să planeze o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, limitând radical capacitatea sa de a importa medicamente, au deplâns de mai multe ori ONG-uri în domeniul drepturilor omului.

Retrăgând unilateral SUA din acordul asupra programului nuclear iranian, în 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a restabilit sancţiunile împotriva Iranului, sancţiuni a căror relaxare a fost posibilă prin acest acord, şi a impus apoi noi sancţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.