Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drepturile femeilor: Consiliul de Stat turc a confirmat retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul

economica.net
Turcia

Consiliul de Stat turc a confirmat marţi retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul, primul tratat internaţional care stabileşte norme juridice constrângătoare pentru a preveni violenţele împotriva femeilor, potrivit unei hotărâri consultate de France Presse.

Mai multe grupuri - între care partide politice şi organizaţii neguvernamentale pentru apărarea drepturilor omului - sesizaseră Consiliul de Stat - cea mai înaltă autoritate administrativă din Turcia - cerând anularea deciziei de retragere din Convenţia de la Istanbul.

Aceasta a fost luată prin decret prezidenţial la 20 martie 2021, potrivit Agerpres.ro.

CHP, principalul partid de opoziţie din Turcia, şi-a anunţat imediat intenţia de a contesta decizia Consiliului de Stat.

'Când vom fi la putere, vom reveni în Convenţia de la Istanbul din prima săptămână, chiar din primele 24 de ore', a declarat şeful partidului, Kemal Kilicdaroglu, posibil candidat la viitoarele alegeri prezidenţiale prevăzute pentru iunie 2023.

Manifestaţii, cu participarea a mii de persoane, s-au declanşat la anunţul abandonării tratatului în martie 2021, o decizie care i-a atras preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan un val de critici din partea ţărilor europene.

Platforma 'Stop feminicidul' a lansat un apel la noi manifestaţii marţi seara în mai multe oraşe din Turcia, inclusiv la Istanbul şi Izmir (vest) în semn de protest faţă de decizia Consiliului pe care aceasta a calificat-o drept 'ilegală'.

'Consiliul de Stat a apreciat că preşedintele turc a făcut uz de puterea sa discreţionară. Este terifiant din punct de vedere juridic', a reacţionat Ipek Bozkurt, avocatul platformei.

'Această eroare ar fi trebuit să fie oprită de justiţia turcă', a declarat ea pentru AFP.

Convenţia de la Istanbul, semnată de 36 de ţări, stabileşte cadrul legal şi instituţional pentru combaterea violenţelor sexiste.

Tratatul obligă guvernele să adopte o legislaţie ce pedepseşte violenţa domestică şi abuzurile similare, inclusiv violul conjugal şi mutilarea genitală feminină.

Guvernul turc şi-a justificat decizia de a abandona tratatul - pe care l-a semnat în 2011 - denunţând că încurajează homosexualitatea şi ameninţă structura familiei tradiţionale.

Militanţii pentru drepturile femeilor susţin că retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul le face pe femeile turce mai vulnerabile în faţa violenţelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.