Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drepturile pacienților: Nicio procedură fără semnătură

Medlife
pacienti

Medicul care implanta dispozitive cardiace de la pacienți morți falsifica formularele de consimțământ ale bolnavilor, spun procurorii care au decis reținerea acestuia. Potrivit legii, orice procedură medicală efectuată asupra pacientului are nevoie de consimțământul informat al acestuia, prevăd normativelor în vigoare.

În România, actele normative care obligă medicii să obțină un consimțământ informat de la pacienții lor au fost promovate în urmă cu șapte ani. „Există standarde și protocoale de lucru care obligă medicul să obțină de la pacient un consumițământ informat. Acest consimțământ este obligatoriu înainte de orice procedură medicală. Medicul trebuie să meargă să discute cu pacientul, să-i spună ce procedură medicală aplică, care sunt riscurile și care sunt beneficiile și pacientul trebuie să semneze un document Acest document se numește consimțământ informat”, explică Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților pentru Adevarul.

Formular semnat după explicații simple și clare

Concret, acest consimțământ informat este un formular prin care pacienții își dau acordul ca medicii curanți să le facă investigațiile medicale pentru stabilirea diagnosticului și să le aplice acele mijloace terapeutice de natură să le restabilească starea de sănătate.

Până să ajungă să semneze acel formular, pacientul poate pune medicului întrebările pe care le consideră necesare, iar acesta este obligat să-i dea toate lămuririle, într-un limbaj pe care acesta să-l priceapă și fără a-l jigni.

Astfel pacientul are dreptul să știe care este diagnosticul pe care medicul I l-a pus și cum a fost el stabilit; care sunt metodele și durata tratamentului pe care-l va urma; care sunt ricurile, efectele secundare ale acestui tratament, dacă există și alte tipuri de tratament și care sunt ricurile dacă întrerupe tratamentul fără acordul medicului curant.

Totodată, pentru operațiile invazive care presupun un risc mai mare, pacientul poate cere să-și exprime acordul separat, individual. În plus, medicul trebuie să obțină acordul pacientului și în cazul în care materialul biologic recoltat – în urma analizelor de sânge, de exemplu – va fi folosit în scop de cercetare științifică, fotografiat și publicat, păstrându-se confidențialitatea.

Pacientul are dreptul de a refuza fotografierea corpului – cu excepția fotografiilor făcute pentru documentarea medicală – pe care le poate autoriza cu condiția ca elementele care țin de fizionomie să fie mascate, astfel încât pacientul să nu fie recunoscut. Semnătura pacientului echivalează cu faptul că a înțeles și că este de acord cu tot ce scrie în document.

Medicul din Iași ar fi falsificat formularele

În cazul medicului de la Iași, acuzat de procurori că ar fi recoltat dispozitive medicale de la pacienți decedați și le-ar fi refolosit la pacienți în viață, formularele de consimțământ ar fi fost modificate. Cel puțin asta susțin procurorii care mai spun că nu doar medicul Dan Tesloianu ar fi făcut asta, ci și alți medici cercetați în același dosar.

Procurorii susțin că ”în perioada 2017 – august 2022 (…) a implantat 238 de dispozitive extrase din cadavre, pentru care a utilizat accesorii din respectivele kituri de defibrilatoare tricamerale. (…) sau medici din subordine, la solicitarea acestuia, au alterat mai multe înscrisuri, respectiv formularele ”Consimțământul informat al pacientului”, prin adăugarea, ulterior semnării acestora de către pacienți, unui paragraf olograf, înainte de rubrica cu semnătura persoanelor în cauză și fără a le aduce la cunoștință, că bolnavii și-ar fi exprimat acordul prealabil pentru implantara unui dispozitiv extra din cadavre și/ sau efectuarea de modificări ulterioare pe FOCG (prin utilizarea de corectoare, rescriere și/ sau alte adăugiri) referitoare la implanturi de dispozitive extrase de la pacienți decedați”, informează stiripesurse.ro

Medicul Nicolae Dan Tesloianu a fost arestat pentru 30 de zile Tribunalului București. Doctorul de la Spitalul Sf. Spiridon din Iași este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, și luare de mită.

238 de dispozitive cardiace de la cadavre sau din surse obscure ar fi reutilizat medicul din Iași.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.