Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dronele căzute în România ar putea fi subiect în CSAT: Anunțul făcut de Guvernul României

MApN
drona-tilvar

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a declarat, întrebat joi care sunt următorii paşi la nivelul Guvernului, în contextul în care au fost descoperite rămăşite de drone presupuse a fi ruseşti pe teritoriul României, că paşii deja au fost puşi în aplicare şi anume „sporirea gradului de alertă şi de vigilenţă în zonele de graniţă vizate, prin intermediul ministerelor cu competenţe aici, mă refer în primul rând la Ministerul Apărării Naţionale înglobat evident într-un sistem NATO care oferă României o siguranţă militară fără precedent”.

El a mai spus că ţara noastreă nu se află în niciun pericol, la fel cum a precizat şi premierul Ciolacu şi nu este ameninţată în niciun fel din punct de vedere al securităţii. Chestionat dacă subiectul acesta va fi abordat într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, el a replicat: „Nu ştiu ce să vă răspund, dacă va fi sau nu în CSAT”

„Următorii paşi îi constituie cei deja puşi în aplicare – sporirea gradului de alertă şi de vigilenţă în zonele de graniţă vizate, prin intermediul ministerelor cu competenţe aici, mă refer în primul rând la Ministerul Apărării Naţionale înglobat evident într-un sistem NATO care oferă României o siguranţă militară fără precedent. Şi la nivelul Ministerului Afacerilor Externe au avut loc mai multe reacţii în ceea ce priveşte oficiali ai Federaţiei Ruse reprezentaţi în ţara noastră. Toate aceste lucruri vor continua şi vor rămâne valide şi în vigoare”, a afirmat Mihai Constantin, întrebat la finalul şedinţeide joi a Executivului care sunt următorii paşi la nivelul Guvernului, în contextul în care au fost descoperite rămăşite de drone presupuse a fi ruseşti pe teritoriul României.

Chestionat mai departe că, în contextul în care am văzut de două ori incidente la graniţa noastră cu Ucraina, nu ar trebui ca aceşti paşi despre care vorbiţi să capete o altă greutate, să cerem sprijinul partenerilor NATO, pentru că localnicii din zona respectivă sunt cu adevărat înspăimântaţi şi pe bună dreptate, Mihai Constantin a răspuns: „Nu aş vrea să construiesc pe un scenariu ipotetic pe care îl puneţi în discuţie”.

„Chiar mă gândesc că ieri premierul României a spus foarte clar – nu ne aflăm în niciun pericol, românii şi România nu este ameninţa în niciun fel din punct de vedere al securităţii, iar acest mesaj are în spate evident toate acele mecanisme de alertă activitate în această clipă. Vă reamintesc că în afară de MApN şi Ministerul Afacerilor Externe deja menţionate, prin Departamentul Situaţiilor de Urgenţă există, de asemenea, măsuri implementate pentru alertarea sau măsuri de vigilenţă pentru protecţia şi asigurarea liniştii populaţiei din zonele de graniţă vizate”, a completat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Întrebat dacă această situaţie va fi subiectul unei şedinţe CSAT, Constantin a replicat: „Asta nu ştiu ce să vă răspund, dacă va fi sau nu în CSAT. Dacă va avea loc, veţi afla”.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că situaţia din zona frontierei cu Ucraina, în Deltă, este sub control şi de aceea trebuie să ne pregătim să nu fie niciun pericol. Liderul PSD a precizat că adăposturile nu sunt foarte aspectuoase, dar a fost o improvizaţie pentru o perioadă foarte scurtă de timp. Ulterior, şeful Executivului a afirmat că nu ne atacă nimeni, iar populaţia trebuie liniştită.

„Nu ne atacă nimeni, oameni buni. Haideţi să liniştim populaţia, că o luăm razna cu toţii. Nu ne-a atacat nimeni şi nu ne atacă nimeni. Au sărit nişte rămăşiţe dintr-o dronă care a fost lovităde armata ucraineană. Nu a avut explzibil, nu a avut nimic care să dăuneze cetăţenilor”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o declaraţie de presă.

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că fragmentele găsite în apropierea localităţii Nufăru din judeţul Tulcea provin „dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă”. „Ministerul Apărării Naţionale reiterează faptul că atacurile Federaţiei Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei de la Dunăre, executate în proximitatea graniţei cu România, sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional”, a adaugat MApN.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a informat şi se consultă cu aliaţii NATO privind evoluţiile de la frontiera dintre România şi Ucraina, inclusiv asupra incidentului de miercuri. MAE a precizat că îl va convoca de urgenţă pe şeful misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse.

Purtătorul de cuvânt al NATO Dylan White a afirmat, după ce Ministerul Apărării a informat că fragmentele găsite la Nufăru sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă, că ambasadorul României a informat aliaţii NATO despre atacurile continue ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene din apropierea României. El a mai spus că „NATO nu are informaţii care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat”, iar alianţa continuă să monitorizeze situaţia şi rămâne solidară cu ţara noastră.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.