Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drumul Mătăsii gândit de China ajunge în Ungaria: Budapesta semnează un acord cheie cu Beijingul și își osifică legăturile cu regimul lui Xi Jinping

Noul drum al matasii

Consilierul de stat și ministrul de Externe chinez, Wang Yi, s-a întâlnit marți, prin intermediul unei conferințe video, cu ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, Peter Szijjarto, și a semnat un acord privind înființarea unui comitet interguvernamental de cooperare pentru programul Belt & Road (cunoscut și sub numele de Drumul Mătăsii) între cele două țări, informează agenția chineză Xinhua.

Wang, care este și membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), a declarat că dezvoltarea susținută, solidă și constantă a relațiilor dintre China și Ungaria servește intereselor comune ale celor două popoare și conduce la o creștere constantă și pe termen lung a relațiilor dintre China și Europa.

China speră ca UE și statele sale membre să privească dezvoltarea Chinei într-o manieră obiectivă și prietenoasă, la fel ca Ungaria, și să mențină tema principală a cooperării prietenoase în relațiile China-UE, a adăugat Wang.

Szijjarto a felicitat China pentru succesul celui de-al 20-lea Congres Național al PCC, afirmând că China este partenerul Europei, nu adversarul său. Ungaria este dispusă să consolideze încrederea reciprocă și să aprofundeze cooperarea practică cu China în diverse domenii, a adăugat el.

"Ne-am înțeles întotdeauna bine, am negociat întotdeauna unii cu alții pe baza respectului reciproc, iar dacă ne uităm obiectiv la ultimii opt ani de cooperare chino-ungară, o putem numi o poveste clară de succes", a declarat ministrul maghiar de externe. El a adăugat că Ungaria a devenit acum destinația numărul unu de investiții pentru companiile chineze din Europa Centrală, astfel încât Ungaria să poată evita cu succes recesiunea care lovește economia europeană.

Guvernul maghiar încearcă să readucă relația dintre Uniunea Europeană și China pe calea parteneriatului, în loc de sancțiuni „eșuate”, mai transmite oficialul maghiar.

"Solicităm intrarea în vigoare a acordului de investiții dintre China și UE cât mai curând posibil. Pe măsură ce Covid-ul cedează controlul, zborurile dintre Ungaria și China vor fi reluate, astfel că Shanghai, Chongqing și Tianjin sunt disponibile și de la Budapesta. Colegul meu Wang Ji a făcut deja multe pentru dezvoltarea relațiilor ungaro-chineze, pentru care îi sunt recunoscător, deoarece Ungaria a beneficiat foarte mult de pe urma acestui lucru", a mai punctat Péter Szijjártó.

Inițiativa Belt & Road este un proiect masiv de infrastructură al Chinei care se întinde din Asia de Est până în Europa.

Unii analiști văd în acest proiect o expansiune îngrijorătoare a puterii chineze, iar Statele Unite se străduiesc să ofere o viziune concurentă la această ofertă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.