Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dublă victorie pentru Klaus Iohannis: CCR a declarat neconstituționale încă două legi

ccr curtea constitutionala

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind transmiterea unor terenuri în domeniul public al judeţului Mureş.

La începutul lunii ianuarie, Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale o sesizare asupra Legii privind transmiterea unor terenuri în domeniul public al judeţului Mureş din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" - SA.

"Prin conţinutul său normativ, legea dedusă controlului de constituţionalitate (...) a fost adoptată cu încălcarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, a principiului legalităţii şi a principiului autonomiei locale, precum şi cu nesocotirea rolului constituţional al Parlamentului, al Guvernului, dar şi al Curţii Constituţionale", spunea şeful statului în sesizare.

Legea, care a fost înaintată la promulgare pe 23 decembrie 2021, aprobă transmiterea terenului aferent reţelelor de cale ferată îngustă Târgu Mureş - Band - Miheşu de Câmpie, Târgu Mureş - Sovata - Câmpu Cetăţii din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii cu drept de concesiune în favoarea Companiei Naţionale de Căi Ferate 'CFR' - SA în domeniul public al judeţului Mureş.

Preşedintele Iohannis precizează că, potrivit Codului civil, bunurile care formează obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale potrivit unei legi organice nu pot fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale sau invers decât ca urmare a modificării legii organice, iar în celelalte cazuri se face în condiţiile legii.

El arată că terenul vizat de legea criticată nu reprezintă un bun proprietate publică exclusivă, iar în lipsa unei declaraţii exprese a legii organice acesta ar fi trebuit trecut din proprietatea publică a statului în aceea a unităţii administrativ-teritoriale prin hotărâre a Guvernului, la cererea Consiliului Judeţean Mureş. Ca urmare, legea criticată a fost adoptată cu încălcarea principiului legalităţii statuat de Constituţie, completează Iohannis, care adaugă că nerespectarea procedurii legale şi lipsa manifestării de voinţă a Consiliului Judeţean Mureş atrage şi încălcarea principiului autonomiei locale.

Klaus Iohannis subliniază că există şi o jurisprudenţă CCR constantă prin care s-a statuat interdicţia reglementării transferului interdomenial al bunurilor proprietate publică prin lege cu caracter individual şi a solicitat declararea legii ca neconstituţională în ansamblul său.

Tot miercuri, Curtea Constituţională a României a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind transmiterea unor terenuri în domeniul public al unor localităţi din judeţul Hunedoara.

La începutul lunii ianuarie, Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare asupra Legii privind transmiterea unor bunuri imobile din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR - SA în domeniul public al municipiului Brad şi al comunelor Şoimuş, Luncoiu de Jos, Vălişoara şi Băiţa.

"Legea dedusă controlului de constituţionalitate a fost adoptată cu încălcarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, a principiului legalităţii şi a principiului autonomiei locale, a regimului proprietăţii publice, precum şi cu nesocotirea rolului constituţional al Parlamentului, al Guvernului, dar şi cel al Curţii Constituţionale", argumenta şeful statului, arătând că Parlamentul i-a transmis această lege în vederea promulgării pe 27 decembrie.

Klaus Iohannis preciza că, potrivit Codului civil, "bunurile care formează obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale potrivit unei legi organice nu pot fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale sau invers decât ca urmare a modificării legii organice; în celelalte cazuri, trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale şi invers se face în condiţiile legii".

Şeful statului arăta că parte din bunurile ce fac obiectul transferului dreptului de proprietate sunt neintabulate, iar în cazul terenului situat în municipiul Brad, în suprafaţă de 14.760 mp - acostament CF situat între str. Teilor şi supermarket Penny - nici nu este indicată persoana juridică de la care se transmite imobilul.

Iohannis a solicitat CCR să admită sesizarea şi să constate că legea este neconstituţională în ansamblul ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.