Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Duma de Stat rusă a aprobat un proiect de lege ce permite pedepsirea celor care difuzează informaţii provenind de la media

net, rusia

Duma de Stat rusă (camera inferioară a parlamentului federal) a aprobat marţi într-o ultimă lectură un proiect de lege ce permite pedepsirea celor care difuzează informaţii provenind de la media, persoane fizice şi organizaţii neguvernamentale declarate drept 'agenţi străini' fără a specifica acest aspect, relatează agenţiile de presă EFE şi TASS, potrivit Agerpres.

Legea prevede amenzi dacă informaţia este oferită de astfel de surse cu scopul publicării sau dacă informaţia face referire la entităţile respective fără ca acestea să fie menţionate în mod corespunzător, cum ar fi cazul Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK), al lui Aleksei Navalnîi, sau anchetele sale despre eşaloanele de vârf ale puterii.

Sancţiunile variază de la 2.000 de ruble pentru persoanele fizice la 50.000 de ruble pentru persoanele juridice (aproximativ 27 şi respectiv 680 de dolari).

Citește și: CTP: ‘Nu-mi pare rău că Simona a pierdut în fața unei Serena Williams întinerită cu câțiva ani’

Persoanele declarate 'agenţi străini' care 'în cursul exercitării de activităţi politice' îşi publică propriile informaţii fără a indica statutul lor publicului larg sunt de asemenea pasibile de o amendă în valoare de 5.000 de ruble (68 de dolari).

Pentru organizaţiile neguvernamentale, în acest caz, amenzile variază între 100.000 şi 300.000 de ruble (1.300 şi, respectiv, 4.000 de dolari), iar pentru persoanele juridice între 300.000 şi 500.000 de ruble (4.000 şi 6.800 de dolari).

Conform legislaţiei ruse, media declarate drept 'agent străin' trebuie să marcheze acest statut în toate produsele lor informaţionale.

Menţiunea de 'agent străin' va trebui de asemenea să apară în conţinutul materialului de presă care se referă la persoane cu acest statut.

În prezent, lista cu 'agenţi străini' publicată de Ministerul Justiţiei rus cuprinde 12 mass-media, între care posturile de radio Voice of America şi Radio Svoboda (RFE/RL), canalul tv pe internet Nastoyaschee Vremya şi mai multe portaluri, precum şi cinci persoane fizice, între care cunoscutul apărător pentru drepturile omului Lev Ponomariov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.