Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dumitru Constantin Dulcan, invitat de onoare la Gala 'Seniori de colecție': 'Omul nu devine om decât între oameni!'

Radu Pop

„Un stat nu trebuie să își ignore sub nici o formă seniorii! Dacă o face, este o greșeală care îl va costa mult mai mult! Societatea trebuie să se folosească de cunoștințele și valoarea acestor oameni care au multe de oferit și de împărtășit din experiența lor de viață, profesională, culturală, umană. Și, să nu uităm niciodată că, acela care își ignoră părinții și bunicii, va fi ignorat la rândul său de copiii și nepoții lui. În lume este un echilibru în toate!”Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan

Sala Luceafărul din Capitală a devenit neîncăpătoare datorită celor aproape 500 de seniori bucureșteni veniți, alături de numeroși invitați de onoare, reprezentanți ai sponsorilor și partenerilor evenimentului, la întâlnirea cu celebrul profesor doctor Dumitru Constantin Dulcan (84 ani) – abia întors din Japonia, General de Brigadă (rtr.), Medic Primar Neurologie, Psihiatru, Doctor în Medicină și Doctor în Științe Medicale, reputat scriitor și publicist.

Asociația „Institutul pentru Îmbătrânire Activă” (Președintă Alexandra Dobre) a organizat cea de-a V-a ediție a Galei „SENIORI DE COLECȚIE”, o nouă întâlnire de suflet care a avut ca invitat de onoare pe una dintre cei mai apreciate și respectate personalități ale timpurilor noastre.

Evenimentul a fost moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă.

Primele două ediții ale acestei gale le-au avut ca invitate pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ, Preşedinta Federaţiei Române de de Canotaj și a C.S. Dinamo simbol al sportului românesc şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE. La cea de-a treia ediţie invitat de onoare a fost Gen.Lt.(rtr) Dr.Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic, iar la ediția anterioară, marea actriţă de teatru și film MAIA MORGENSTERN, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat.

Este extrem de important ceea ce gândim, dar și ce vorbim” – a spus Prof. Dr. Dumitru Constantin  Dulcan. „Conștiința fiecăruia dă sens lucrurilor în sens axiologic! Subconștientul nu are logica conștiinței noastre, ci preia ceea ce noi îi furnizăm în mod repetat. Până acum vreo douăzeci de ani, personal, nu dădeam valoare și importanță cuvintelor; cu toții doar vorbim, fără să intuim ce se întâmplă în creierul nostru. Ei bine, s-a demonstrat prin studii elaborate că existența Lumii se bazează pe două forțe, binele și răul, plusul și minusul, așa cum și gândirea și vorbirea se află în aceste două registre. Acum pot spune cu toată tăria că, anumite gânduri pot fi benefice sănătății și longevității noastre, randamentului, fericirii, bucuriei și bunăstării sau dimpotrivă, pot fi nocive pentru sănătate, ne scurtează viața și pot genera boli grave,chiar  moarte!”.

În cadrul GaleiSENIORI de COLECŢIE” a avut loc şi o sesiune de autografe susținută de autorul extraodinarelor cărţi editate şi lansate la Editura ȘCOALA ARDELEANĂ din Cluj Napoca, al cărei stand s-a aflat în holul Sălii LUCEAFĂRUL. Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN este coordonatorul colecţiei Noua Spiritualitate” din cadrul editurii unde a lansat volumele Mintea de dincolo. Sinteza şi semnificaţia experienţelor morţii clinice” (ediția a II-a, revăzută şi adăugită) șiCreierul şi Mintea Universuluiși care i-a publicat volumul omagialDumitru Constantin Dulcan Un promotor al Noii Spiritualităţi”.

Seniorii bucureșteni au avut ocazia să primească valoroasele autografe al legendarului profesor Dulcan pe volumele ”Inteligența Materiei”, ediție aniversară, 2021, ”Creierul și Mintea Universului”, 2019, ”Mintea de Dincolo. Sinteza și semnificația experiențelor morții clinice”, ediția a II‐a, 2015, ”Somnul Rațiunii”, ediția a III‐a, 2014, ”În căutarea sensului pierdut – vol. 1: Întâlnirea cu Destinul”, ediția a II‐a, 2008, ”În căutarea sensului pierdut – vol. 2: Creierul și Noua Spiritualitate”, ediția a II‐a, 2008, ”Mintea de Dincolo. Sinteza și semnificația experiențelor morții clinice”, ediția a II‐a, 2015, ”Somnul Rațiunii”, ediția a III‐a, 2014 și ”Dumitru Constantin‐Dulcan – Un promotor al Noii Spiritualități” (volum omagial), 2015.

Un moment artistic emoționant a fost susținut de Corul ”Neamul Românesc” al Asociației „Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, condus de Ileana Câmpeanu.

„Starea psihică înseamnă chimia ta, aceea de pace interioară, de bucurie videcătoare a existenței ! Invățați asta daca vreti să existași și să trății frumos!” - Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan

„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat și organizat de Asociația ”Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații de tineri.

„A avea șansa să întâlnim și mai ales să îi ascultăm pe oamenii care au contribuit substanțial la promovarea imaginii României, pe aceia care sunt repere și modele de viață, de conduită și profesionalism, este un privilegiu pentru noi toți! Cred că doar așa putem modifica percepții, influențînd în bine pe cei din jur. Fiecare Gală SENIORI DE COLECȚIE reprezintă o punte între generații, prin care tinerii și seniorii îi pot cunoaște cu adevărat și pot dialoga cu importanți oameni de cultură și de știință, cu mari campioni, cu valori ale României și ale comunității locale” – a spus Alexandra Dobre, Președinta Asociației “Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, care i-a înmânat o Plachetă Onorifică domnului Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN, ”pentru un OM de o imensă valoare morală, profesională și spirituală, națională și internațională, cu o remarcabilă activitate în domeniul medicinei, neurologiei, psihiatriei și neurofiziologiei, autor al numeroase monografii, tratate, lucrări şi cărţi de înaltă valoare ştiinţifică şi eseistică, cu ample și uluitoare deschideri spre fascinantele domenii ale Filosofiei, Ştiinţelor și Medicinei”.

content-image

Profesorul DUMITRU CONSTANTIN DULCAN s-a născut pe 6 noiembrie 1938 în comuna Mârghia, județul Argeș și a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti din cadrul Institutului Medico Militar (1962). Are competenţe în explorări neurofiziologice si este Doctor în Stiinţe Medicale.

Este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Piteşti și membru al unor prestigioase societati stiintifice nationale si internationale, precum Societatea Română de Neurologie, Societatea Română de Psihiatrie, Societatea Română de Neuropsihoendocrinologie, Societatea Română a Medicilor Scriitori şi Publicişti din România şi din străinătate, Liga Română pentru Sănătate Mentală, Academia Americană, Societatea Europeană de Neurologie și Organizaţia Internaţională de Cercetare a Creierului (IBRO), este autorul al patru invenții din domeniul medical brevetate de OSIM și deținător al multor premii și distincții știintifice și literare. A participat la  reuniuni științifice naționale și internaționale cu peste 300 de comunicări. A elaborat ca autor unic sau coautor numeroase lucrări de specialitate și note de curs în domeniul Neurologiei, dedicându-se studierii domeniului conştiinţei, iar cărţile sale s-au vândut în sute de mii de exemplare. Amintim doar de volumele „Mintea de dincolo”, care abordează experiențele morții clinice, „Oglinda conștiinței”, „În căutarea sensului pierdut”, „Somnul rațiunii”, „Către noi înșine”,„Gândirea omului modern. Culmi și limite”.

„Privind retrospectiv, am acum convingerea că fiecare dintre noi venim pe lume cu un rost de împlinit, cu un sens precis în funcţionalitatea Universului” – spunea distinsul om de știință. ”Este motivul pentru care suntem dotaţi cu o anumită zestre nativă şi ne naştem în locul şi în condiţiile adecvate drumului pe care îl avem de străbătut în viaţă. Experienţa trăită de mine, cel puţin, mi-a sugerat existenţa permanentă a unei mâini invizibile care mi-a sancţionat fără menajamente erorile săvârşite, după cum mi-a oferit şi şansele de evoluţie spirituală şi profesională. (…) Am înţeles încă de timpuriu că tot ceea ce ni se oferă are un preţ, adesea greu plătit”.

Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN a fost Șeful Catedrei de Neurologie la Spitalul Militar Central (1992-2005) și Șef al Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică din cadrul Universității "Titu Maiorescu" (2005 - 2016). Este autorul unor sute de monografii, tratate, lucrări şi cărţi de imensă valoare ştiinţifică și eseistică, lucrări de patrimoniu, veritabile călătorii prin fascinantele domenii ale Filosofiei, Medicinii, Ştiinţei și Universului. Despre best-seller-ul anilor ’80, „Inteligenţa materiei“, o carte demnă de Premiul Nobel, domnia sa spunea: „Am dedus că eu nu am fost decât mâna care a scris. Destinul i-a fost hotărât de altă instanţă, situată dincolo de mine“. Cartea a fost distinsă în 1992 cu Premiul pentru filozofie „Vasile Conta” al Academiei Române. ”A fost una dintre cele mai inspirate și subversive formule de a vorbi în plin comunism despre minunile făcute de Dumnezeu” – scria jurnalistul Marius Vasilescu. ”Este una dintre importantele contribuții ale cercetării românești, inclusiv de ordin militar, aflată la granița dintre știință și spiritualitate”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.