Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dumitru Prunariu, la Gala Seniori de Colecție: 'Dacă mi s-ar oferi ocazia să zbor în Cosmos sau pe Lună, nu aş sta nicio clipă pe gânduri! Aş spune pe loc, DA!'

Radu Pop

Asociația Institutul pentru Îmbătrânire Activă a organizat la Teatrul Elisabeta a cărui sală a fost arhiplină, cea de-a III-a ediție a Galei „SENIORI de COLECȚIE”. Invitat special a fost Gen.Lt.(rtr) Dr.Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic.

Cu o prezenţă cuceritoare, şarmantă, DUMITRU DORIN PRUNARIU a acceptat invitaţia Asociației „Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, un moment cu atât mai semnificativ, cu cât, pe 27 septembrie, Seniorul român al spațiului, va aniversa 70 de ani.

„Mă simt onorat că sunt invitatul acestei gale şi că mă numiţi oficial un Senior de Colecţie” - a spus celebrul invitat, la apariţia pe scenă, în aplauzele seniorilor şi a invitaţilor.

„Mă bucur că pot fi interlocutorul dumneavoastră, şi că am ocazia să discutăm, aşa, ca între prieteni. Şi eu sunt pensionar din anul 2007, dar deşi mă apropi de o vârstă rotundă, la care mulţi şi-ar dori decât să se relaxeze, să se odihnească, să stea cu familia, cu nepoţii, eu, mărturisesc, încerc, şi reuşesc să fiu şi soţ, şi tată, şi bunic, dar să fiu activ, permanent în mişcare, să călătoresc, să dau curs invitaţiilor la reuniuni, congrese, conferinţe, întâlniri cu elevii şi studenţii. Pur şi simplu le fac pe toate din mers. Nu îmi place să stau! Poate că toate acestea mă menţin în formă şi de aceea puţini sunt aceia care mă cred că împlinesc, peste două săptămâni, 70 de ani. O vârstă rotundă, dar frumoasă.”

„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat de, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații de tineri.

„Mă bucur să vă revăd, după această perioadă care ne-a ţinut departe unii de ceilalţi...” - a declarat Alexandra Dobre, Președinta Asociației „Institutul pentru Îmbătrânire Activă” în deschiderea galei moderate de jurnalista Mihaela Bîrzilă.

„Personal, am aşteptat aproape şase luni, pentru ca acest vis să devină realitate, pentru a ne bucura împreună, în această seară, de prezenţa invitatului nostru special! Am avut răbdare, dar a meritat aşteptarea, pentru că dumnealui este foarte ocupat, solcitat şi invitat pretutindeni, în Bucureşti, în ţară şi în întreaga lume, fiind un veritabil senior de colecţie al României. Este un exemplu, un model, atât pentru tineri, cât şi pentru seniori, activ, tonic, plin de viaţă, cu proiecte şi vise despre care ne va povesti cu ocazia acestui proiect, creat ca un act de curaj, dar atât de benefic. Pentru că România, nu este încă pregătită pentru schimbările demografice şi mai ales pentru seniorii nostri… Mă bucur să anunţ, cu această ocazie că Ministerul Muncii si Protecției Sociale va demara Strategia Naţională pentru Îmbătrânire activă, un program din al cărui grup de lucru vom face şi noi parte, un proiect foarte important pentru România şi ţările europene, unde populaţia îmbătrâneşte. Nu trebuie să lăsăm pe nimeni în urmă, deci, cu atât mai importanţi sunt seniorii noştri pentru drepturile cărora ne luptăm.”

content-image

La eveniment au fost prezenţi şi Cristian Vasilcoiu, Secretar de Stat Ministerul Muncii si Protecției Sociale, Claudia Nicolae, Director General Agerpres, Mariuca Ivan, Preşdinta Fundației Crucea Alb Galbenă, Daniel Crunțeanu, Decanul Facultăţii de Inginerie Aerospațială – UPB, Cerasela Măciucă, Director General Căminul pentru Persoane Vârstnice “Nicolae Cajal”, Dragos Preda, fost Director General Radiocom, membri și reprezentanți ai ARPIA Asociația Română Pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, în frunte cu Președintele ARPIA, filiala București-Otopeni, Cdr.(r) Alexandru Popa, elevi și studenți și, bineînțeles, membri ai Asociației “Institutul pentru Îmbătrânire Activă”.

Ce sfaturi le-a dat seniorilor, celor care s-au pensionat și ce ar trebui să facem odată cu înaintarea în vârstă?

„70 de ani... Este doar o cifră. În sufragerie, aparatul de gimnasctică se află la loc de cinste. Fac mişcare, fac sport, merg cu bicicleta, alerg prin aeroporturile lumii - abia m-am întors din SUA, iar mâine plec la Paris, cred că duc o viaţă sănătoasă, fără excese, dar fără să îmi refuz micile plăceri, ca toată lumea. Sincer să fiu, m-am gândit pentru prima dată că încep să îmbătrânesc la vârsta 45 de ani... Au urmat şi nişte probleme medicale, dar le-am trecut cu bine. Apoi a venit vârsta de 60 de ani. Şi atunci mi-am spus: Cum să îmbătrânesc, când eu mă simt ca înainte?!... Aşa că, am mers mai departe. Şi uite că acum, când mai am puţin şi împlinesc 70 de ani, eu mă gândesc ce voi face la 80 de ani! Pentru că atunci, va trebui să fiu la fel de activ, să continui să am vise, idealuri, proiecte de îndeplinit. Vreau să ştiţi că, dacă mi s-ar oferi ocazia să zbor în Cosmos sau pe Lună, nu aş sta nicio clipă pe gânduri! Aş spune pe loc, DA! Mi-ar trebui doar vreo doi ani de pregătire!”, a afirmat DUMITRU DORIN PRUNARIU

„De vârstă nu trebuie să ţineţi cont! Pensia nu trebuie petrecută pasiv! Un pensionar trebuie să fie activ! Vă îndemn să aveţi şi să vă găsiţi mereu preocupări, chiar dacă sunteţi sau vă simţiţi singuri, neajutoraţi, deprimaţi. Gândiţi pozitiv, altfel, indiferent de vârstă, se instalează degradarea, sub toate formele ei! Fiţi conştienţi că, cele mai importante lucruri legate de noi înşine, de hotărâri din viaţa noastră, depind de noi, şi mai puţin de alţii. Desigur, depindem şi de mediul în care trăim, de sănătatea noastră, de conduită, de stilul de viaţă, dar mai ales de noi. Aveţi atâtea de transmis tinerei generaţii, toţi sunteţi creativi, aveţi ce povesti, ce împărtăşi, puteţi participa la evenimente, călătoriţi, mergeţi la spectacole, ieşiţi le plimbare! Nu staţi! Puneţi-vă în valoare, stabiliţi-vă obiective, realizabile, pe termen scurt sau lung. Fugiţi de apatie, de depresie, de singurătate şi nu vă descurajaţi! Eu, de exemplu am un calendar foarte clar şi bine pus la punct, inclusiv pentru anul viiotr şi anii care urmează! Nu toate s-au realizat atunci când mi-am dorit şi mi-am propus, dar nu le abandonez!.”

Primele două ediții ale acestei gale le-au avut ca invitate pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ, Preşedinta Federaţiei Române de de Canotaj și a C.S. Dinamo simbol al sportului românesc, un model de conduită și profesionalism, o femeie cu o carieră impresionantă și o familie minunată şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE, a cărei viaţă şi carieră artistică sunt exemplare. Acest proiect va continua cu organizarea periodic a câte unei ediții, cu invitați de excepție și va culmina cu lansarea unui album ”de colecție” cu cele mai frumoase imagini surprinse la fiecare eveniment, dar și cu toate confesiunile, cu întrebările și răspunsurile interlocutorilor, cu mărturisirile, poveștile și povestirile fiecărui invitat special.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.