Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DUP încearcă un acord favorabil pentru Irlanda de Nord în negocierile cu conservatorii britanici

mirror.co.uk
Arlene Foster

Lidera Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP), Arlene Foster, va încerca să consolideze unitatea Regatului Unit şi să obţină un bun acord pentru Belfast în urma discuţiilor cu Partidul Conservator britanic, relatează Reuters, care citează un articol apărut luni în cotidianul Belfast Telegraph, transmite şi agerpres.

Conservatorii premierului britanic Theresa May au nevoie de cele 10 mandate parlamentare deţinute de DUP pentru a putea guverna, după ce ei nu au reuşit să obţină o majoritate absolută în scrutinul legislativ din 8 iunie.

Citeşte şi: Selfie şi agresiuni. Liderul opoziţie ruse şi-a început campania electorală într-un mediu ostil

''Ne bazăm pe o platformă politică clară conform căreia dorim să consolidăm unitatea Regatului Unit şi să lucrăm pentru a obţine un acord bun pentru Irlanda de Nord în condiţiile în care regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană. Vom folosi poziţia în care ne aflăm pentru a face ceea ce am promis'', a spus Foster, în contextul începerii luni, la Belfast, a unei runde de negocieri între DUP şi formaţiunea naţionalistă irlandeză Sinn Fein cu privire la guvernare.

Sinn Fein încearcă să obţină organizarea în următorii ani a unui referendum referitor la desprinderea Irlandei de Nord de restul Regatului Unit şi unirea sa cu Republica Irlanda.

Un astfel de referendum este permis de acordul de pace din 1998 din Irlanda de Nord şi orice tentativă de a-l bloca ar întâmpina o opoziţie dură din partea naţionaliştilor irlandezi.

Citeşte şi: S-a VOTAT: SUA ar putea avea 51 de state

Foster, care se va întâlni marţi cu Theresa May pentru a finaliza acordul cu conservatorii britanici, a menţionat că DUP va fi de asemenea 'conştient de responsabilitatea sa de a contribui la stabilitatea ţării în această perioadă plină de provocări'.

O sursă apropiată DUP a afirmat sâmbătă că, în cadrul acordului cu May, acest partid încearcă să obţină mai multe fonduri de la bugetul central şi concesii pentru foştii soldaţi britanici, dar a precizat că va evita abordarea unor probleme sociale, precum avortul, dacă poziţiile sale şi ale Partidului Conservator sunt divergente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.