Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După 121 de ani, un baton de ciocolată oferit de regina Victoria a fost descoperit intact

ciocolata

Un baton de ciocolată vechi de 121 de ani, provenit dintr-un lot comandat de regina Victoria pentru soldaţii britanici care luptau în Africa de Sud, a fost descoperit în ambalajul său original în podul unui conac din Anglia, informează Reuters miercuri.

Batonul de ciocolată a aparţinut unui nobil englez care a luptat în Al Doilea Război al Burilor, Sir Henry Edward Paston-Bedingfield, şi a fost găsit în casca lui militară, păstrată în reşedinţa familiei acestuia - un conac vechi de 500 de ani construit în Oxburgh Hall, localitate situată în comitatul Norfolk din estul Angliei, scrie Agerpres.ro.

Citește și: George Simion îl pune la punct pe Ludovic Orban: ‘Este ultimul care să vorbească despre excentricități, pentru că el bea în Parlament’

"Deşi nu este chiar desertul de Paşte pe care ţi l-ai dori, batonul este încă intact şi reprezintă o descoperire remarcabilă", a declarat Anna Forrest, curator de patrimoniu cultural la National Trust, o organizaţie de caritate specializată în administrarea clădirilor de patrimoniu şi care gestionează domeniul Oxburgh Hall.

Cutia în care se află batonul conţine un mesaj cu scrisul de mână al reginei Victoria - "Vă doresc un An Nou fericit!" - şi inscripţia "Africa de Sud 1900", precum şi un portret miniatural al celebrei regine britanice.

Citește și: Florin Cîțu, asigurări de ultimă oră! ‘Vom sărbători Paștele la biserică’

Specialiştii de la National Trust sunt de părere că nobilul englez a păstrat casca militară şi batonul de ciocolată alături de alte suveniruri legate de participarea lui în acel război. Toate obiectele au fost găsite printre bunurile care i-au aparţinut fiicei sale, Frances Greathead, care a murit în 2020 la vârsta de 100 de ani.

Al Doilea Război al Burilor, din 1899 până în 1902, a opus trupele Imperiului Britanic forţelor militare din două state independente sud-africane conduse de către buri, fermieri vorbitori de afrikaans, un dialect al limbii olandeze, unde fuseseră descoperite zăcăminte uriaşe de aur şi diamante.

Citește și: Vasile Dîncu: ‘AUR nu are o asemenea forță să scoată atâția oameni în stradă. PSD nu va câștiga din aceste mișcări’

Regina Victoria a comandat 100.000 de batoane de ciocolată cu greutatea de 226 de grame pentru a ridica moralul trupelor britanice implicate în acel război.

Cele trei principale fabrici de ciocolată britanice de la acea vreme, Cadbury, Fry şi Rowntree, erau conduse de quakeri, care se opuneau războiului şi au refuzat să fie plătiţi pentru acea comandă regală, preferând să împacheteze ciocolata în cutii nemarcate cu siglele companiilor.

Citește și: Aurelian Pavelescu: ‘Trăim azi o nouă cruciadă a copiilor, aici, în România, sub ochii noștri: revolta împotriva regimului Iohannis’

Totuşi, regina Victoria a insistat spunând că era imperativ ca soldaţii britanici să ştie că acele dulciuri le erau transmise din ţara lor natală, iar producătorii au cedat şi au aplicat mărcile de fabrică pe unele dintre batoanele de ciocolată, însă nu şi pe cutiile în care acestea erau transportate.

Deşi unele dintre cutii au supravieţuit până în zilele noastre, afirmă specialiştii de la National Trust, este extrem de rar ca unul dintre posesorii lor originali să poată să fie identificat şi se întâmplă încă şi mai rar ca un baton de ciocolată să fie găsit în interior, întrucât cele mai multe dintre acele dulciuri au fost mâncate de către destinatarii lor.

Citește și: Ludovic Orban: ‘Mă bucur că a crescut semnificativ numărul persoanelor care vor să se vaccineze. Tuturor le recomand să se vaccineze’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.