DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

După 30 de ani - În căutarea revoluţiei pierdute | Ultima întâlnire Ceauşescu-Gorbaciov

ZF.ro
Nicolae Ceausescu

La reuniunea organizaţiei Tratatului de la Varşovia, găzduită de Moscova la 4 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu nu părea îngrijorat de mişcările anticomuniste din Europa Centrală şi de Est. Proaspăt reales secretar general al PCR la Congresul al XIV-lea, îşi făcuse planuri de viitor, potrivit Mediafax..ro.

Proaspăt reales secretar general al PCR la Congresul al XIV-lea, Ceaușescu își făcuse planuri de viitor, dar proiectele sale l-au contrariat chiar și pe fostul lider sovietic, Mihail Gorbaciov.

Că Nicolae Ceaușescu nu a simțit vântul schimbării, iar la Congresul al XIV-lea al PCR din 22-24 noiembrie 1989 partidul a ratat șansa de-l îndepărta din funcția de secretar general, o spune și Emil Hurezeanu, fost jurnalist la postul de radio Europa Liberă.

“După părerea mea, din păcate, a fost un partid inert, care a mai avut o şansă să îl îndepărteze pe Ceauşescu în noiembrie 1989 la Congresul al XIV-lea. Dacă Ceauşescu era dat jos atunci şi venea Ion Iliescu, un comunist cu semn schimbat, gorbaciovist, ales în funcţia de secretar general al partidului, nu am mai fi avut parte de o revoluţie sângeroasă în 1989. Nu ajungeam la acea polarizare şi apoi la baia de sânge, pentru că nimeni nu a cedat şi fronturile s-au întărit într-o neînţelegere profundă a nevoii de schimbare pe care au înţeles-o polonezii, care au făcut masa rotundă cu catolicii şi cu disidenţii şi cu comuniştii în vara lui ‘89, au înţeles-o ungurii, au înţeles-o cehoslovacii, au înţeles-o şi bulgarii. Numai la noi au murit peste 1000 de oameni. În RDG erau 500.000 de soldaţi sovietici înarmaţi până în dinţi cu rachete nucleare, un glonţ nu s-a tras, numai la noi s-a întâmplat asta”, a afirmat Emil Hurezeanu într-un interviu ce face parte dintr-un proiect mai amplu privind Revoluția.

După întâlnirea de la Malta din 3 decembrie 1989, George H.W.Bush a plecat la Bruxelles să întâlnească reprezentanții ţările NATO, iar Gorbaciov i-a convocat pe 4 decembrie 1989, la Moscova, pe reprezentanții Tratatului de la Varșovia.

Citește și: Ziua Z - Recursul compensatoriu, la un pas de abrogare

Tot pe 4 decembrie 1989, Mihail Gorbaciov are o întâlnire cu Nicolae Ceaușescu. Din partea română, la discuții au participat și fostul prim-ministru Constantin Dăscălescu, translatorul Gheorghe Stoica şi un stenograf.

Istoricul Lavinia Betea a făcut un rezumat al discuțiilor celor doi pe site-ul betea.ro. Conform stenogramei întâlnirii, cei doi s-au s-au informat reciproc cu noutățile lor. Dar când Gorbaciov i-a recomandat lui Ceauşescu lectura unui articol despre perestroika (reformă), musafirul a reluat propunerea consfătuirii internaţionale pe această temă. Gazda a încercat o eschivă : sub rezerva refuzului multora, avansa ideea unui grup de inițiativă. Prezentăm un fragment din stenogramă:

Gorbaciov: Noi înţelegem astfel: Comitetul Central al Partidului Comunist Român să facă un sondaj de opinie, pentru că acum nu este prea prielnic momentul. A fost cândva o aosemenea atitudine prielnică, un asemenea spirit favorabil unei consfătuiri, dar pe urmă a început un proces de regândire a locului şi rolului partidelor şi acum există o astfel de dorinţă – fiecare doreşte să-şi facă ordine în casa proprie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.