Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'După 7 zile am plecat acasă vindecat' - Povestea unui pacient

Radu Pop

Senzația de urinare frecventă, mai ales în timpul nopții, cu jet slab sau întrerupt, durerea sau usturimea în timpul urinării, prezența sângelui în urină sau în lichidul seminal și disfuncția erectilă sunt câteva dintre semnele și simptomele care pot indica o afecțiune gravă - cancerul de prostată.

Afecțiunea evoluează lent și, de regulă, în stadiile incipiente nu prezintă manifestări clinice, iar în momentul în care acestea apar, boala este deja avansată. Cancerul de prostată este mai des întâlnit în rândul bărbaților de peste 50 de ani, de aceea este recomandat un consult urologic anual după această vârstă, chiar și în lipsa unor semne și simptome.

În această situație s-a aflat și Ion, un pacient în vârstă de 64 de ani. În urma unei analize de laborator, prin care a testat antigenul specific prostatic (PSA), bărbatul a descoperit că este posibil să aibă o afecțiune a prostatei.

După efectuarea unei biopsii, care a indicat un adenocarcinom prostatic, Ion s-a programat pentru o consultație la Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar urologie, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR. Tratamentul s-a realizat prin prostatectomie radicală, intervenția a decurs fără probleme, evoluția ulterioară a pacientului fiind favorabilă.

„Anul trecut, la un control de rutină, mi s-a detectat un PSA mare, de 8, în creștere semnificativă față de anul anterior. Recomandarea medicală a fost o operație. La sfatul unui prieten, care, la rândul lui, trecuse printr-o intervenție asemănătoare cu un an înainte, am ajuns la domnul Conf. Gîngu. În urma operației, care a fost efectuată cu succes, mă simt foarte bine, neavând niciun simptom post-operator care să-mi producă neplăceri”, povestește bărbatul.

În cazul lui Ion, operația efectuată de echipa medicală condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu a fost una minim invazivă, pentru că afecțiunea a fost descoperită din timp, datorită investigațiilor de screening.

Spre deosebire de intervențiile clasice, deschise, chirurgia minim invazivă are o serie de beneficii semnificative pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, recuperare rapidă, risc scăzut de complicații, durată mai scurtă de spitalizare, reluarea activităților cotidiene la scurt timp după operație.

„Am stat în spital, la SANADOR, circa o săptămână, după care am plecat acasă  vindecat. Din trei în trei luni vin la controale, iar rezultatele analizelor și investigaților sunt foarte bune. La ultimele analize, realizate recent, PSA-ul a fost nedetectabil, așa că pot spune că mă simt bine”, conchide pacientul.

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale prostatei au acces a consultații de specialitate și la investigații de laborator și imagistice specifice, în vederea stabilirii unui diagnostic corect și a unui tratament adecvat, personalizat. Pentru cancerul de prostată, la Spitalul Clinic SANADOR intervențiile se realizează atât clasic, cât și minim invaziv – prin chirurgie laparoscopică și chirurgie robotică, cu ajutorul sistemului da Vinci Xi, cel mai avansat robot chirurgical disponibil în prezent în lume. Prin această tehnică modernă se pot realiza, pe lângă prostatectomii, și nefrectomii, excizii ale chisturilor, pieloplastii și cistectomii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.