Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După alegerea preşedintelui Andrzej Duda, Polonia l-ar putea readuce la putere pe cei de la PiS

Jaroslaw Kaczynski Duda

Polonezii au optat pentru schimbare prin alegerea în funcţia de preşedinte a tânărului conservator Andrzej Duda, ceea ce lasă să se întrevadă o eventuală revenire la putere a populistului Jaroslaw Kaczynski în perspectiva alegerilor legislative din toamnă, relatează AFP într-un amplu comentariu. 

Andrzej Duda, a cărei victorie a fost imediat recunoscută de şeful statului în exerciţiu Bronislaw Komorowski, îşi va prelua funcţia la 6 august şi va începe o perioadă de coabitare delicată cu guvernul adversarilor săi liberali condus de Ewa Kopacz. 

Ales cu 51,55% din sufragii, conform rezultatelor oficiale, faţă de 48,45% Komorowski, Duda a fost propulsat în fruntea statului de partidul populist Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, care a fost şef al guvernului în 2006 şi 2007 în timpul preşedinţiei fratelui său geamăn, Lech, decedat într-un accident de avion în Rusia în 2010. 
PiS are un program foarte apropiat de conceptele Bisericii catolice în chestiunile legate de societate, naţionalist şi eurosceptic în politica externă şi în ultima vreme şi-a înmulţit promisiunile în plan social, precum reducerea vârstei de pensionare şi a impozitelor pentru cei săraci. 

Formaţiunea speră să profite de dinamica creată de victoria lui Andrzej Duda pentru a câştiga alegerile de la sfârşitul lui septembrie sau începutul lui octombrie, punând astfel capăt coabitării cu liberalii. 

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, va conduce campania partidului şi va încerca să obţină postul de prim-ministru, au anunţat luni dimineaţă mai mulţi responsabili ai formaţiunii. 

În Polonia, competenţele şefului statului sunt relativ limitate şi guvernul este cel care exercită puterea reală. 

În mod tradiţional, preşedintele are un cuvânt de spus în privinţa apărării şi a politicii externe. Plecând de la declaraţiile sale anterioare, Duda ar putea milita pentru instalarea de baze americane în Polonia şi pentru o susţinere mai energică a Ucrainei. Potrivit unui deputat european al PiS, Ryszard Czarnecki, vicepreşedinte al Parlamentului European, prima sa vizită în străinătate va avea loc la Bruxelles şi a doua la Kiev. 

Fără a aştepta rezultatele oficiale ale scrutinului, preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe noul preşedinte polonez ales, făcând apel la instaurarea de 'relaţii constructive' bazate pe 'principiile bunei vecinătăţi şi ale respectului reciproc', în contextul în care relaţiile între Moscova şi Varşovia sunt la cel mai scăzut nivel de la începutul conflictului din estul Ucrainei, în urmă cu peste un an. 

În materie de politică internă, Andrzej Duda ar putea încerca să blocheze un proiect de lege care autorizează fecundarea in vitro, căreia i se opune Biserica Catolică. Economia ar putea fi, pe de altă parte, terenul cel mai minat pentru noul preşedinte, notează AFP. În cadrul campaniei sale electorale, el a promis scăderea vârstei de pensionare de la 67 la 65 de ani şi reducerea impozitelor pentru cei mai săraci, în paralel cu creşterea taxelor pentru lanţurile de supermarketuri şi bănci. 

Sunt promisiuni care, potrivit experţilor internaţionali, ar urma să rămână fără efect imediat. 

În opinia lui Witold Orlowski, din cadrul PricewaterhouseCoopers, scăderea impozitelor 'nu este realizabilă' şi economia poloneză 'nu riscă nicio bulversare pe termen scurt'. 

Totuşi, după alegerile din toamnă, 'o eventuală coabitare cu un guvern ostil ar risca să paralizeze politica economică', în timp ce un guvern al PiS 'ar duce probabil la o politică în stilul Ungariei'. Dar, adaugă el, 'nu există catastrofe economice în Ungaria', unde premierul populist Viktor Orban este frecvent acuzat de derive autoritare. 

În ceea ce priveşte raporturile cu Bruxellesul - foarte dificile în timpul precedentului mandat al PiS dintre 2005 şi 2007 - politologul Radoslaw Markowski nu vrea să fie alarmist. 

'Discursul asupra dependenţei Poloniei de Bruxelles, pe care Duda l-a rostit în timpul deplasărilor sale în ţară, nu va avea în mod necesar un efect imediat. În fapt, totul depinde de legislativele din toamnă', a spus el. 

Fidel imaginii sale de preşedinte deschis contactului cu oamenii pe stradă, Duda a apărut luni dimineaţă într-o staţie de metrou din Varşovia şi a distribuit cafea trecătorilor. El a anunţat că va înceta să fie membru al PiS.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.