Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După arestarea lui Chirtoacă, liberalii moldoveni încearcă să-şi revină din 'pumni'

Dorin Chirtoaca

Partidul Liberal (PL) din Republica Moldova a convocat vineri Consiliul republican al formaţiunii după reţinerea în ajun a primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, prim-vicepreşedinte PL, şi, recent, a mai multor responsabili liberali, relatează Radio Chişinău, potrivit agerpres.

PL urmează să decidă dacă în actuala conjunctură mai are rost să rămână în coaliţia de guvernare, a declarat publicaţiei Independent.md o sursă din cadrul formaţiunii, sub rezerva anonimatului.

ALERTĂ la bordul ISS. Astronauţii au descoperit o bacterie necunoscută, posibil EXTRATERESTRĂ

"Vom analiza pe toate părţile situaţia creată pe scena politică din Republica Moldova, locul şi rolul Partidului Liberal în actuala conjunctură', a afirmat interlocutorul citat de Independent.md.

PL a convocat Consiliul republican al partidului pentru vineri după-masă, în timp ce grupul său parlamentar a boicotat şedinţa legislativului, unde premierul democrat Pavel Filip a prezentat un raport de activitate al guvernului din care şi liberalii fac parte. Nici miniştrii liberali nu au fost prezenţi în parlament alături de ceilalţi colegi.

Situaţia politică de la Chişinău a luat o turnură neaşteptată joi seara după reţinerea primarului liberal Dorin Chirtoacă pentru 72 de ore într-un dosar de corupţie.

Acesta este suspectat de trafic de influenţă într-un dosar legat de proiectul de amenajare a parcărilor cu plată. Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie de la Chişinău, Dorin Chirtoacă este acuzat ca ar fi dat indicaţii adjunctului său pentru ca o firmă austro-ungară să câştige licitaţia pentru realizarea proiectului respectiv.

ÎNFRÂNGERE dureroasă pentru Trump. Justiţia americană SUSPENDĂ un decret controversat

Primăria Chişinăului a rămas de fapt fără conducere întrucât în afară de primarul general, au fost reţinuţi şi cei doi adjuncţi ai săi. Potrivit legii, dacă edilul-şef va fi suspendat din funcţie, Consiliul Municipal are la dispoziţie 5 zile pentru a numi o conducere interimară în fruntea instituţiei.

Lanţul de arestări nu ar fi "deloc întâmplător" şi ar viza trei obiective, consideră politologul moldovean Dionis Cenuşă pe pagina sa Facebook. "Arestarea vicepreşedintelui PL, Dorin Chirtoacă, îi sperie de-a binelea pe liberali. Dacă nu îi poate atrage de partea lor în cazul votului mixt, atunci democraţii şi (liderul lor Vlad) Plahotniuc le sugerează să se gândească de câteva ori înainte de a face declaraţii antiguvernamentale', scrie analistul moldovean, citat de Europa Liberă.

În plus, reţinerea lui Chirtoacă şi a fostului deputat Chiril Lucinschi distrage atenţia opiniei publice de la subiecte politice extrem de importante cum ar fi schimbarea sistemului electoral, foarte mult dorită de Partidul Democrat şi socialişti.

ALERTĂ - TEROARE în Egipt: Zeci de CREȘTINI uciși în urma unui ATAC ARMAT asupra unui autocar

Aceste arestări nu sunt însă deloc "binevenite" pentru opoziţia extraparlamentară, spune el, pentru că "este dificil să mobilizezi oamenii la proteste când au loc arestări în dreapta şi în stânga", chiar dacă guvernul îşi maschează răfuiala politică sub lupta anticorupţie.

În fine, Dionis Cenuşă subliniază că autorităţile ar vrea să creeze impresia că aplică o parte din cerinţele europene pentru a putea obţine asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane euro promisă de UE. "Democraţii au la dispoziţie o lună pentru a acumula rezultate cât mai impresionante astfel ca europenilor să le fie dificil să blocheze asistenţa financiară din cauza eventualei introduceri a votului mixt", mai susţine el, conform aceluiaşi post de radio.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.