Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După atacurile armate care au zguduit SUA, senatorii vin cu o nouă lege a armelor de foc

Europa FM
Senat SUA

Negociatorii din Senat au ajuns marţi la un acord asupra unui proiect de lege bipartizan privind violenţa armelor de foc, au declarat cei doi negociatori principali ai partidelor, pregătindu-se astfel pentru votul din această săptămână asupra pachetului de măsuri.

La nouă zile după ce negociatorii din Senat au căzut de acord asupra unei propuneri-cadru, şi la 29 de ani după ce Congresul a adoptat ultima dată restricţii majore privind armele de foc, senatorul democrat Chris Murphy din Connecticut şi senatorul republican John Cornyn din Texas au declarat reporterilor că s-a ajuns la un acord final asupra detaliilor propunerii, transmite AP, informează Mediafax.

Legislaţia ar înăspri verificările de fond pentru cei mai tineri cumpărători de arme de foc, ar impune unui număr mai mare de vânzători să efectueze verificări de fond şi ar spori sancţiunile pentru traficanţii de arme. De asemenea, ar urma să distribuie bani către state şi comunităţi pentru a îmbunătăţi siguranţa în şcoli şi iniţiativele de sănătate mintală.

De asemenea, ar oferi bani celor 19 state şi Districtului Columbia care au legi privind "steagul roşu", care facilitează preluarea temporară a armelor de foc de la persoanele declarate periculoase, precum şi altor state care au programe de prevenire a violenţei.

Legiuitorii au publicat marţi seara proiectul de lege de 80 de pagini. Colaboratorii au estimat că măsura ar costa aproximativ 15 miliarde de dolari.

Legislaţiei îi lipsesc propunerile mult mai puternice pe care preşedintele Joe Biden le susţine şi pe care democraţii le promovează de ani de zile fără succes, deraiate de opoziţia Partidului Republican. Printre acestea se numără interzicerea armelor de asalt sau creşterea vârstei minime pentru cumpărarea acestora, interzicerea încărcătoarelor de mare capacitate şi impunerea verificării antecedentelor pentru aproape toate vânzările de arme.

Cu toate acestea, dacă va fi promulgat, acordul din anul electoral ar evidenţia o schimbare modestă, dar semnificativă, într-o problemă care a sfidat compromisul de când Bill Clinton era preşedinte.

După ce luna trecută au fost ucise 10 persoane în Buffalo, New York, iar 19 copii şi doi profesori au murit câteva zile mai târziu în Uvalde, Texas, democraţii şi unii republicani au decis că, de data aceasta, paşii mărunţi sunt preferabili reacţiei obişnuite a Congresului la astfel de orori - blocajul.

Acest proiect de lege, a spus Murphy, este un progres care ar "salva mii de vieţi".

"Unii cred că merge prea departe, alţii cred că nu merge suficient de departe. Şi am înţeles. Aceasta este natura compromisului", a declarat Cornyn.

Dar el a adăugat: "Cred că aceiaşi oameni care ne spun să facem ceva ne trimit un mesaj clar, să facem tot ce putem pentru a ne menţine copiii şi comunităţile în siguranţă. Sunt încrezător că această legislaţie ne îndreaptă într-o direcţie pozitivă".

Măsura va avea nevoie de cel puţin 10 voturi ale Partidului Republican pentru a atinge pragul de 60 de voturi de care au adesea nevoie proiectele de lege importante în Senatul care are 50-50 de voturi. Zece senatori republicani s-au alăturat celor 10 democraţi pentru a susţine cadrul, iar Cornyn a declarat reporterilor că "cred că vor fi cel puţin" 10 voturi republicane pentru această măsură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.