Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După avort, SUA încep să se trezească: A fost abrogată legea care permitea străinilor să voteze la locale, în New York

SAE Institute
New York City

Un judecător din New York a abrogat, luni, legea adoptată în decembrie, care permitea străinilor să voteze la alegerile locale. Astfel, New York-ul este primul primul oraş important din Statele Unite care a luat această decizie, relatează AFP.

Sesizată de minoritatea republicanilor din Consiliul oraşului New York, justiţia a considerat că o astfel de legislaţie locală este contrară Constituţiei statului New York.

Într-o decizie făcută publică luni şi potrivit interpretării legale a Constituţiei realizată de un judecător din cartierul Staten Island, doar ”cetăţenii” americani au dreptul de a vota, indiferent de tipul de alegeri, scrie news.ro.

Această lege fără precedent a fost adoptată în decembrie cu 33 de voturi pentru (14 împotrivă, două abţineri) de Consiliul oraşului New York, dominat de democraţi, şi urma să permită ”rezidenţilor permanenţi legali” şi ”persoanelor autorizate să lucreze în Statele Unite” care locuiesc în New York – şi care nu au naţionalitate americană – să ”participe la alegerile municipale”.

Aproximativ 800.000 de newyorkezi străini din cele aproximativ nouă milioane de locuitori ai megalopolisului sunt îngrijoraţi. Legea urma să intre în vigoare în ianuarie 2023.

Prin urmare, alegerile primare democrate şi republicane care au loc săptămâna aceasta pentru alegerea guvernatorului statului New York nu sunt afectate de această decizie.

Capitala culturală şi economică a Statelor Unite, un bastion democrat de stânga, a adoptat această lege în momentul dezbaterilor recurente din ţară cu privire la accesul la vot al minorităţilor.

Mai multe state republicane din Statele Unite au utilizat acuzaţii nefondate de fraudă prezidenţială cu privire la alegerile din 2020 pentru a adopta legi menite, potrivit criticilor lor, să restrângă drepturile de vot.

La sfârşitul mandatului său, fostul primar al New York-ului, Bill de Blasio, a contestat autoritatea legală a oraşului faţă de Constituţia statului New York de a autoriza votul străinilor, asigurându-se totodată că nu se va opune. Succesorul său, Eric Adams, din Partidul Democrat, nu s-a opus legii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.