Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După câteva decenii, sclavele sexuale continuă să provoace SCANDAL diplomatic

Japonia a anunţat vineri rechemarea temporară a ambasadorului său în Coreea de Sud în semn de protest împotriva amplasării - în decembrie - în faţa consulatului său din Busan a unei statui în memoria sclavelor sexuale ale armatei imperiale nipone, aşa-numitele "femei de reconfortare", informează AFP, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Rusia începe RETRAGEREA din Siria. Două nave de război au părăsit regiunea

Problema "femeilor de reconfortare" tensionează relaţiile între Seul şi Tokyo de câteva decenii, numeroşi sud-coreeni considerându-le un simbol al abuzurilor şi violenţelor comise de Japonia în timpul dominaţiei sale coloniale, între anii 1910-1945. Cea mai mare parte a istoricilor estimează la circa 200.000 numărul femeilor - în special coreence, dar şi chinezoaice, indonezience şi cetăţence ale altor ţări asiatice - care au fost "înrolate" cu forţa în bordelurile armatei imperiale.

"Japonia şi Coreea de Sud au confirmat că acordul încheiat în 2015 rezolvă problema femeilor de reconfortare în mod definitiv şi ireversibil. În pofida acestuia, o statuie a fost instalată (la Busan), ceea ce are consecinţe deplorabile asupra relaţiilor între cele două ţări", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, în cadrul unei conferinţe de presă.

În afară de rechemarea ambasadorului Yasumasa Nagamine, Suga a mai anunţat că Tokyo va face să revină temporar în Japonia consulul său general la Busan, amânarea discuţiilor pe teme economice la nivel înalt şi suspendarea convorbirilor asupra unui nou acord de schimb valutar între cele două ţări.

"Guvernul japonez va continua să ceară cu fermitate guvernului sud-coreean să retragă prompt această statuie a unei tinere", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Prin acordul încheiat între cele două ţări, Japonia a cerut "scuze sincere" şi a acordat un miliard de yeni (8,8 milioane de euro) ca despăgubiri pentru a finanţa o fundaţie destinată să vină în ajutorul supravieţuitoarelor.

La rândul său, Coreea de Sud a calificat decizia guvernului nipon drept "foarte regretabilă" prin purtătorul de cuvânt al Ministerului său al Afacerilor Externe, Cho June-Hyuck, adăugând că guvernul său va continua "să dezvolte relaţiile între Coreea de Sud şi Japonia pentru o atmosferă de încredere reciprocă".

Citeşte şi: Trump IGNORĂ tradiţia diplomaţiei americane. Ambasadorii lui Obama trebuie să plece

Statuia instalată în 28 decembrie în oraşul portuar sudic Busan de militanţi sud-coreeni este o copie a celei ridicate în faţa Ambasadei Japoniei la Seul.

Ea fusese înlăturată, dar autorităţile au revenit asupra deciziei lor şi i-au lăsat pe militanţi să o instaleze din nou. Această revenire era urmarea vizitei în 29 decembrie a ministrului apărării japonez, Tomoni Inada, la sanctuarul Yasukuni din Tokyo, care omagiază criminali de război japonezi. Un astfel de demers a fost interpretat ca o provocare de către Coreea de Sud şi China.

Monumentul din Seul, reprezentând o tânără din bronz aşezată, cu o mică pasăre pe umăr, a devenit foarte populară în Coreea de Sud. Japonia estimează că ea ar fi trebuit retrasă după semnarea acordului, dar Seulul afirmă că doar a acceptat să studieze posibilitatea de a fi retrasă. De circa un an, grupuri de militanţi fac de gardă 24 de ore din 24 la această statuie pentru a împiedica retragerea ei.

Peste 20 de monumente de acest tip există în Coreea de Sud şi încă zece în alte ţări, între care SUA şi Canada.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.