Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce a depășit RECORDUL ISTORIC în care n-a avut guvern, Olanda are miniștri: Cu cine face alianță premierul Mark Rute

Operation World
Olanda

Cele patru partide olandeze angajate în cele mai lungi negocieri din istoria ţării pentru formarea unui guvern au anunţat marţi că au încheiat un acord "ambiţios şi echitabil", la şapte luni după alegerile parlamentare, relatează AFP.

"Sunt mândru că prezint acest acord ambiţios şi echilibrat", a declarat premierul liberal în exerciţiu, Mark Rute, în cadrul unei conferinţe de presă în parlament, la Haga.

Citește și: A redus reușita Simonei la bani: Cine este senatoarea care nu s-a bucurat pentru Halep și ce mesaj rece a avut

"Este un moment special", declarase înainte Khadija Arib, preşedintele camerei inferioare care a primit documentul din mâinile celor patru lideri implicaţi în negocierile finalizate luni, scrie agerpres.ro.

"Versiunea finală oficială a acordului privind guvernul a fost remisă camerei inferioare a parlamentului", a declarat ea presei, remarcând între altele "durata negocierilor".

Citește și: Mihai Tudose a fost scos din sărite: ”Și-au bătut joc de România, dacă vor mai greși o dată, voi reacționa violent”

Prin darea publicităţii acestui acord marţi, timpul record de 208 de zile de negocieri pentru formarea unui guvern în Olanda, stabilit în 1977, a fost depăşit cu o zi.

Acordul -denumit "Încredere în viitor" - prevede că Partidul Liberal (VVD) al lui Mark Rutte joacă din nou primul rol în guvernul uneia dintre principalele economii ale Uniunii Europene.

Citește și: Situație fără precedent în România: Primarul s-a crucit când a realizat ce salariu uluitor a primit o fostă secretară

VVD, câştigătorul alegerilor din martie, va guverna împreună cu progresiştii din D66 şi cu două partide creştine: CDA, pragmatic, şi Uniunea Creştină (CU), mai conservatoare.

"Acest acord îi uneşte pe progresişti ş conservatori", a spus Alexander Pechtold, liderul D66.

Citește și: Legea pensiilor este gata! La ce lucrează ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu

"Acestea sunt cele mai lungi negocieri din istorie", a adăugat Gerrit Zalm, a treia persoană mandatată cu formarea coaliţiei, explicând că "a fost necesar să se negocieze între cele patru partide cu convingeri şi culori puţin diferite".

Dar, potrivit experţilor, acest mariaj se anunţă dificil. Această coaliţie îi oferă lui Mark Rutte şi partenerilor săi o majoritate cu un singur loc în plus: 76 de locuri dintr-un total de 150, cât numără parlamentul olandez.

Citește și: Inedit! Ce ocupație are Pomohaci, după ce a fost exclus din Biserica Ortodoxă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.