Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce a fugit de Iohannis, V. Orban face o declarație ciudată de la Tbilisi: Nu e uşor să fii creştin în Europa. Moldova şi Ucraina sunt inferioare Georgiei

viktor orban

După ce a fugit de Iohannis, V. Orban face o declarație ciudată de la Tbilisi: Nu e uşor să fii creştin în Europa. Moldova şi Ucraina sunt inferioare Georgiei

Premierul ungar Viktor Orbán a vorbit despre obstacolele cu care se confruntă creştinii din Europa în timpul discuţiilor pe care le-a avut cu omologul său georgian Irakli Garibaşvili, joi, la Tbilisi, relatează POLITICO.

Religia a fost o temă importantă a deplasării liderului maghiar în această ţară din Caucazul de Sud, cei doi prim-miniştri vizitând o mănăstire împreună cu soţiile lor şi felicitându-se reciproc pentru susţinerea valorilor creştine.

"Nu este uşor să fii creştin în Europa, să guvernezi un guvern creştin în Europa", a declarat Orbán, împărtăşindu-şi îngrijorarea că tradiţiile creştine sunt "sortite eşecului" dacă nu pot fi protejate.

Vorbind în sprijinul aspiraţiilor europene ale Georgiei, Orbán şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia UE de a nu acorda Georgiei statutul de ţară candidată la aderare "în timp ce acesta a fost acordat unor ţări care sunt mult inferioare Georgiei în ceea ce priveşte dezvoltarea".

Anul trecut, trei ţări au depus cereri de aderare la UE, Ucraina şi Republica Moldova

Anul trecut, trei ţări au depus cereri de aderare la UE, Ucraina şi Republica Moldova primind statutul de candidat, în timp ce Comisia Europeană a declarat că Georgiei ar trebui să i se "ofere perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene" şi nu i s-a acordat încă statutul de candidat.

"Dacă este un proces bazat pe merit, ceea ce s-a întâmplat a fost foarte nedrept faţă de ţara dumneavoastră şi trebuie corectat cât mai curând posibil", i-a spus premierul ungar omologului georgian.

Pentru Garibaşvili, care a făcut din "sfinţenia familiei şi a tradiţiilor" o piatră de temelie a guvernării sale conservatoare, sprijinul lui Orbán vine într-un moment critic, în condiţiile în care guvernul georgian se confruntă cu critici pentru că a îmbrăţişat iliberalismul în detrimentul valorilor democratice, inclusiv în privinţa drepturilor omului.

Dar, deşi orice sprijin contează, asocierea cu Ungaria s-ar putea să nu fie de ajutor pentru ambiţiile europene ale Georgiei. Ungaria însăşi s-a confruntat în repetate rânduri cu critici în cadrul UE din cauza rezultatelor sale slabe în ceea ce priveşte statul de drept şi drepturile omului, notează POLITICO.

În ceea ce priveşte Georgia, UE a stabilit 12 criterii de referinţă pe care ţara trebuie să le îndeplinească pentru a primi statutul de candidat, inclusiv protejarea drepturilor omului şi reformarea sistemului judiciar. De atunci, guvernul ţării caucaziene a fost în dezacord cu conducerea UE, susţinând că a făcut deja mai mult decât suficient. Însă, potrivit diplomatului de top al UE, Josep Borrell, "sunt necesare eforturi suplimentare" şi, având în vedere că progresele înregistrate de Georgia vor fi reexaminate de Comisia Europeană în octombrie, autorităţile georgiene trebuie să "profite de această oportunitate".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.