Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce a lansat o rachetă balistică, Iranul a anunţat că nu va ataca o altă ţară

Iranul a declarat marţi că testele cu rachete balistice pe care le-a efectuat nu intră sub incidenţa acordului nuclear cu puterile mondiale şi nici a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU de aprobare a acordului, informează Reuters şi AFP, conform agerpres.

Fără a confirma sau nega acuzaţiile SUA că Iranul a efectuat un test cu rachetă duminică, ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a anunţat că Iranul nu va folosi niciodată rachetele fabricate în Iran pentru a ataca o altă ţară.

ALERTĂ - Theresa May a anunţat data în care Marea Britanie SE RUPE de Europa

Zarif a spus de asemenea că astfel de teste nu fac parte din nicio rezoluţie a Naţiunilor Unite de ratificare a acordului.

"Rachetele nu fac parte din acordurile nucleare. Iranul nu va folosi niciodată rachetele produse în Iran pentru a ataca o altă ţară", a declarat Zarif, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault. "Nicio rachetă iraniană nu a fost produsă pentru a transporta focoase nucleare", a adăugat el. Totodată, Zarif le-a cerut SUA să nu caute 'un pretext' pentru a crea 'noi tensiuni' cu Iranul. 'Sperăm că problema programului defensiv al Iranului (...) nu va fi folosită ca pretext' de noua administraţie americană pentru 'a provoca noi tensiuni', a insistat Zarif.

La rândul său, Ayrault a declarat reporterilor că Franţa şi-a exprimat îngrijorarea faţă de testul iranian cu rachete balistice, adăugând că acest test lezează încrederea comunităţii internaţionale în Iran şi contravine Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU.

"Franţa şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la continuarea testelor cu rachete balistice", care "împiedică procesul de restabilire a încrederii instituit prin acordul (nuclear) de la Viena", a declarat Ayrault în conferinţa de presă cu omologul său iranian, în timp ce Consiliul de Securitate urmează să se reunească în cursul zilei de marţi asupra acestui subiect.

La 16 ianuarie 2016, o mare parte din sancţiunile internaţionale împotriva Iranului au fost ridicate în schimbul limitării programului nuclear al Teheranului, conform acordului semnat cu şase luni înainte de autorităţile iraniene, pe de-o parte, şi cele şase mari puteri - SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania - pe de altă parte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.