DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

După ce a trăit, alături de familie, cu 3.000 de lei pe lună, Ludovic Orban are un îndemn special de Ziua internațională a conștientizării risipei alimentare

Ludovic Orban

Ziua internaţională de conştientizare asupra risipei alimentare este ocazia propice pentru Ludovic Orban ca să le transmită românilor sfaturile sale, mai ales că, înainte de a ajunge premier, a reușit să trăiască, alături de soția casnică și băiatul minor, cu numai 3.000 de lei lunar, timp de mai mulți ani.

În mesajul său, Orban semnalează un aspect anormal al raportării la alimente din partea unui număr semnificativ de oameni, dar provoacă, totodată, la găsirea de soluţii în vederea restabilirii echilibrului, a transmis, marţi, premierul Ludovic Orban.

Citește și: Rareș Bogdan, anunțul momentului: ‘Vă asigur că vom crește pensiile cu mai mult de 14 la sută’

Ziua internaţională de conştientizare asupra risipei alimentare se marchează pe 29 septembrie, potrivit deciziei luate anul trecut în Adunarea Generala a Naţiunilor Unite.

”Anul acesta, pe 29 septembrie, marcăm pentru prima oară Ziua internațională de conștientizare asupra risipei alimentare, potrivit deciziei luate anul trecut în Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Citește și: Ultim moment! BEC a publicat noile procente pentru Primăria Capitalei și sectoare. Ce noi schimbări au apărut

Acum jumătate de secol și chiar mai puțin, posibilitatea unei alerte mondiale în sfera risipei de alimente ar fi părut, probabil, bizară spre absurdă. Dar iată că lucrurile se schimbă în viteză și, astăzi, mapamondul se află în situația de a constata că mâncarea devine gunoi în multe state dezvoltate, în timp ce, în zone sărace sau de conflict de pe glob, populații întregi sunt amenințate de foamete.

Desemnarea unei zile pentru conștientizarea acestei realități este importantă, în primul rând, pentru că semnalează un aspect anormal al raportării la alimente din partea unui număr semnificativ de oameni, dar și pentru că provoacă la găsirea de soluții în vederea restabilirii echilibrului. Sigur că statele vor rămâne preocupate de siguranța cetățenilor din punctul de vedere al accesului la hrană - chiar sub forma abundenței, în cele bogate. Sigur că nu va scădea competiția comercială în sfera produselor alimentare. Sigur că nu se va diminua preocuparea de a hrăni o populație mondială în creștere. Dar se pot modifica niște comportamente individuale, în sensul de a nu se face achiziții care exced capacitatea de consum, și pot fi create alternative la aruncarea alimentelor care urmează să expire, cu implicarea instituțiilor, societăților comerciale și societății civile.

Citește și: Rareș Bogdan se pune contra lui Ludovic Orban: ‘Când Kelemen Hunor ne va recita în fiecare dimineață articolul 1 din Constituție’

Pe continentul nostru a luat ființă conceptul băncilor de alimente și există o Federație Europeană a acestor bănci, deja prezente și în România, prin eforturile unor oameni și ale unor entități interesate de reducerea risipei, coroborată cu sprijinirea celor care au nevoie de bunurile destinate risipei. Practic, este vorba despre recuperarea surplusului de alimente și donarea către organizații caritabile care sprijină persoane defavorizate, atât local, cât și transfrontalier, ceea ce conduce inclusiv la întărirea solidarității între țări. De altfel, țara noastră este printre statele care au adoptat un cadru legislativ menit să diminueze risipa alimentară, respectiv să stimuleze operatorii economici în valorificarea alimentelor care se află în termenul de valabilitate în favoarea persoanelor defavorizate.

Așadar, îi îndemn pe toți cei care la sfârșitul zilei constată că au cumpărat prea multă mâncare, înainte de a o arunca, să se gândească cum anume ar trebui să procedeze pentru a avea o conduită de consum moderată, astfel încât să reducă la minimum cantitatea de alimente irosită.”, este mesajul lui Ludovic Orban.

Citește și: Rareș Bogdan, anunțul momentului: ‘Vă asigur că vom crește pensiile cu mai mult de 14 la sută’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.