Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce mii de migranţi au ajuns înot în Spania, guvernul a desfășurat trupe la Ceuta pentru a patrula la frontiera cu Marocul

Agerpres
Frontex mare migranti

Guvernul spaniol a desfăşurat trupe la Ceuta pentru a patrula la frontiera cu Marocul după ce mii de migranţi au ajuns înot în enclava spaniolă din nordul Africii, a anunţat marţi o sursă din Ministerul de Interne, citată de Reuters.

Soldaţii vor patrula la frontieră împreună cu poliţia spaniolă. "Acest lucru începe imediat", a declarat sursa, fără a specifica câte trupe vor fi desfăşurate, potrivit agerpres.ro.

Un purtător de cuvânt al delegaţiei guvernului la Ceuta a spus că soldaţii vor colabora cu poliţia în puncte sensibile din interiorul enclavei pentru a menţine ordinea pe străzi.

Aproximativ 6.000 de marocani, inclusiv circa 1.500 de minori, au ajuns înot în Ceuta luni şi marţi, a anunţat ministrul de interne Fernando Grande-Marlaska.

O singură persoană a murit în această încercare, potrivit unui purtător de cuvânt al delegaţiei guvernului spaniol.

Adulţii sosiţi sunt transferaţi pe un stadion de fotbal local pentru a fi predaţi înapoi Marocului. Minorii sunt trimişi într-o clădire industrială.

Ceuta, cu o populaţie de 80.000 de locuitori, este o enclavă situată în nordul Marocului vizavi de Gibraltar.

Enclavele spaniole Ceuta şi Melilla din apropiere pe coasta de nord a Marocului au fost mult timp un magnet pentru migranţii africani care încearcă să ajungă în Europa în căutarea unei vieţi mai bune.

Canalul TV spaniol 24h a relatat marţi dimineaţă că 85 de migranţi au urcat pe gardul de frontieră pentru a intra în Melilla, care se află la aproximativ 300 km est de Ceuta pe malul marocan.

Sosirea migranţilor are loc într-un moment de tensiune crescută între Spania şi Maroc din cauza situaţiei lui Brahim Ghali, liderul Frontului Polisario din Sahara Occidentală, care se află în spital în Spania.

Ministerul de Externe marocan a emis un comunicat formulat în cuvinte dure luna trecută, deplângând ceea ce a spus că a fost decizia Spaniei de a-l primi pe Ghali sub o identitate falsă fără a informa Marocul, adăugând că situaţia va avea repercusiuni pentru relaţiile dintre ţări.

Statele Unite au recunoscut în decembrie suveranitatea marocană asupra teritoriului Sahara Occidentală, revendicat de asemenea ca stat independent de Frontul Polisario.

Ghali este internat în Spania, a declarat o sursă diplomatică spaniolă pentru Reuters.

Ghali a fost acceptat în Spania din motive umanitare, a precizat ministrul spaniol de externe Arancha Gonzalez Laya la radioul Cadena SER luni seară.

Printre altele, Spania a returnat în Maroc 1.500 din cei aproximativ 6.000 de migranţi care au intrat luni în enclava spaniolă Ceuta, a anunţat marţi ministrul spaniol de interne, Fernando Grande-Marlaska, citat de France Presse.

Forţele de ordine marocane au intervenit marţi dimineaţă pentru a opri fluxul de migranţi către enclava spaniolă Ceuta, după plecarea nestingherită a mii de persoane.

La rândul său, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a decis marţi să anuleze o călătorie planificată la Paris din cauza crizei provocate de afluxul a mii de migranţi către enclava spaniolă Ceuta, a anunţat guvernul său într-un comunicat.

Din cauza "ultimelor evenimente" din Ceuta, Sanchez şi-a anulat participarea la un summit privind finanţarea economiilor africane în capitala Franţei şi va avea o intervenţie la sfârşitul şedinţei cabinetului, la prânz, a precizat guvernul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.