Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce s-a consultat cu SUA, Israelul declanșează o vastă operațiune MILITARĂ, la granița cu o țară cu care e în RĂZBOI: Începe Scutul Nordic - VIDEO

Hezbollah

Israelul a anunţat că a lansat marţi o operaţiune cu obiectivul de a distruge tuneluri subterane atribuite Hezbollah, detectate de partea sa de frontieră cu Libanul, riscând să amplifice tensiuni cu această mişcare islamistă susţinută de Iran, relatează AFP.

Operaţiunea ”Scutul Nordic” - anunţată în mod neaşteptat la o zi după o întrevedere surprinzătoare între premierul israelian Benjamin Netanyahu şi secretarul de Stat american Mike Pompeo - este ultimul episod al unei confruntări cu Hezbollahul, unul dintre marii inamici ai Israelului, de o parte şi de alta a ”liniei abastre” care stabileşte frintiera libanezo-israeliană, scrie news.ro.

Citește și: Șoc la Marea Neagră! Iohannis a convocat CSAT-ul

Această confruntare s-a desfăşurat în mare parte, în ultimii ani, pe teritoriul Siriei vecine, însă Israelul şi-a schimbat discursul recent şi a denunţat mai puternic activităţi ale Hezbollah şi Iranului în Liban.

”Oricine caută să atace securitatea israelului va plăti scump”, a ameninţat Netanyahu. El i-a spus apăsat lui Pompeo, luni seara, la Bruxelles, că este necesar să se oprească ”acte de agresiune” ale Iranului în Liban, în Siria şi în Irak, au anunţat serviciile premierului israelian într-un comunicat.

Citește și: Lovitură dură încasată de PRO TV! Ce a pățit televiziunea din Pache

”Am lansat Operaţiunea Scutul Nordic pentru a dezvălui şi dejuca ameninţarea tunelurilor de atac ale organizaţiei teroriste Hezbollah”, a declarat în faţa presei un purtător de cuvânt al forţelor israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

Israelul a reperat în solul său un anumit număr de tuneluri, a declarat el, fără să precizeze numărul şi nici cum au fost localizate. El nu a precizat nici când au fost descoperite tunelurile, limitându-se să spună doar că Israelul supraveghează atent asemenea activităţi de ani de zile.

Citește și: Mare atenție! Cei care au centrale termice sunt vizați! Lovitură dură pentru aceștia

Armata a difuzat imagini cu utilaje grele efectuând lucrări de terasare în apropiere de frontieră. Unul dintre tuneluri pornea dintr-o casă de la Kfar-Kila, în sudul Libanului, a precizat armata israeliană.

Armata operează numai de partea israeliană a frontierei, a dat asigurări locotenent-colonelul Conricus.

Citește și: Guvernul face anunțul! Aceste persoane vor primi bani. Vezi dacă te numeri printre ele

Tunelurile nu sunt încă operaţionale şi nu reprezintă o ”ameninţare imediată” la adresa populaţiei din nordul Israelului, a subliniat el.

Armata a instituit o zonă militară închisă în sectorul vizat, în apropiere de Metula, şi şi-a consolidat prezenţa, însă nu a mobilizat militari de rezervă, a declarat el. Niciun consemn specific nu a fost transmis populaţiilor civile israeliene, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Citește și: Cea mai scumpă parcare din România este goală. De ce se întâmplă asta

Activităţile Hezbollahului constituie ”o încălcare flagrantă a suveranităţii israeliene şi a Rezoluţiei 1701” a ONU, i-a spus Netanyahu lui Pompeo, potrivit serviciilor sale.

Rezoluţia 1701, adoptată în august 2006, punea capăt unui război de 33 de zile - soldat cu 1.200 de morţi în rândul libanezilor, şi 150 în rândul israelienilor - care nu a reuşit să neutralizeze Hezbollahul, vizat de o vastă ofensivă, în urma răpirii a doi militari israelieni.

Citește și: Vești bune pentru români! Și se pregătește o surpriză de Crăciun

În urma unei serii de conflicte, Israelul şi Libanul se află teoretic în stare de război, însă frontiera a rămas relativ calmă în ultimii ani.

Israelul construieşte în prezent un zid de-a lungul frontierei, cu scopul de a opri eventuale tentative de infiltrare a Hezbollahului.

Citește și: Superimportant! Ce se va întâmpla cu pensiile românilor după ce Senatul a decis asta

ALEGERI ”IRESPONSABILE”

Animozitatea persistentă s-a manifestat mai ales în Siria, unde Hezbollahul, la fel ca Iranul, s-a aliat cu regimul lui Bashar al-Assad. Israelul a efectuat o serie de atacuri aeriene vizând convoaie cu armament destinat Hezbollah, dar şi interese iraniene.

Una dintre operaţiunile israeliene în Siria a luat o întorsătură nefavorabilă la 17 septembrie, când baterii antiaeriene siriene au doborât din greşeală un avion rus, provocând moartea a 15 militari ruşi aflaţi la bord. Acest eveniment a pus grav în discuţie libertatea de acţiune revendicată de Israel în Siria.

Citește și: Surpriză! Directorul de la Metrorex face marele anunț

De atunci, Netanyahu a pus accentul mai mult pe acţiunile iraniene în Liban vizând susţinerea Hezbollah.

La 27 septembrie, în Adunarea Generală (AG) a ONU, el a acuzat Iranul că ar căuta să echipeze Hezbollahul cu rachete de precizie, care să poată lovi Israelul în adâncime. El a dezvăluit trei instalaţii în apropiere de aeroportul de la Beirut unde ar avea loc asemenea activităţi.

Citește și: Acestor salariați le-a crescut salariul. Vezi în ce domenii s-au înregistrat creșteri

În noiembrie, Netanyahu şi-a justificat refuzul de a lansa în sud o operaţiune de amploare contra mişcării islamiste palestiniene Hamas, în Fâşia Gaza, sugerând că alte imperative misterioase i-au ghidat decizia.

Armistiţiul încheiat cu Hamasul a condus la demisia ministrului Apărării, Avigdor Lieberman, ceea ce a ameninţat să doboare coaliţia guvernamentală. Netanyahu a preluat atunci portofoliul Apărării şi a depus eforturi să împiedice alegeri legislative anticipate pe care le-a catalogat drept ”iresponsabile” într-o perioadă securitară sensibilă.

Citește și: Vești bune pentru toți românii! Reduceri considerabile la eMAG

Netanyahu se află într-o situaţie delicată pe plan naţional - după ce poliţia a recomandat duminică să fie inculpat în al treilea caz de presupusă corupţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.