Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce s-a văzut, în Brazilia, cu Klaus Iohannis, Lula da Silva a ajuns în Europa. Primit cu ostilitate după poziţia controversată în privinţa Ucrainei

lemonde.fr
lula da silva

După ce s-a văzut, în Brazilia, cu Klaus Iohannis, Lula da Silva a ajuns în Europa. Primit cu ostilitate după poziţia controversată în privinţa Ucrainei

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat sâmbătă la Lisabona că nu doreşte să "mulţumească pe nimeni" cu opiniile sale despre invazia Rusiei în Ucraina, după ce a provocat critici în Occident sugerând că şi Kievul este parţial vinovat pentru război, relatează Reuters., potrivit news.ro

Lula da Silva, un preşedinte de stânga, care a fost ales anul trecut în urma unei curse electorale foarte strânse cu fostul preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, şi-a început sâmbătă în Portugalia prima sa vizită în Europa de când a acces din nou la funcţia prezidenţială, pe care a mai deţinut-o între anii 2003 şi 2010.

Lula a fost criticat în Occident pentru că a sugerat că atât Rusia, cât şi Ucraina sunt de vină pentru conflictul care a început când Moscova a invadat ţara vecină, în februarie 2022. Săptămâna trecută, Lula a declarat că Statele Unite şi aliaţii europeni ar trebui să înceteze să mai furnizeze arme Ucrainei, spunând că în felul acestea prelungesc războiul. "Dacă nu faceţi pace, contribuiţi la război", a spus Lula. Casa Albă a reacţionat imediat şi l-a acuzat pe preşedintele brazilian că "preia papagaliceşte" propaganda rusă şi chineză.

Lula da Silva a sosit vineri în Portugalia pentru o vizită de cinci zile

Lula da Silva a sosit vineri în Portugalia pentru o vizită de cinci zile, în contextul în care se străduieşte să îmbunătăţească legăturile externe. A fost întâmpinat însă cu ostilitate de comunitatea ucraineană din Portugalia, înfuriată de comentariile lui despre război. Vineri, a avut loc o demonstraţie a ucrainenilor în faţa Ambasadei Braziliei. Sâmbătă, Lula a participat la o ceremonie de bun venit în faţa Mănăstirii Jerónimos din Lisabona, iar doi susţinători ai Ucrainei care purtau un steag şi o pancartă nu au fost lăsaţi să stea în apropierea zonei de desfăşurare a ceremoniei, deoarece agenţii de poliţie le-au spus că nu au cerut autorizaţie pentru a protesta.

Luând cuvântul, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, Lula a încercat să se explice. El a declarat că scopul său este de a "construi o cale pentru a le aduce pe amândouă ţările (Rusia şi Ucraina) la masa negocierilor".

"Vreau să găsesc o a treia cale (pentru a rezolva conflictul), care este construirea păcii", a declarat el în conferinţă de presă.

Preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, care l-a însoţit pe Lula la conferinţa de presă, a subliniat însă că poziţiile ţărilor lor faţă de război sunt diferite.

Portugalia este membru fondator al NATO şi a trimis echipament militar în Ucraina. Rebelo de Sousa a declarat că Ucraina are dreptul de a se apăra şi de a-şi "recupera" teritoriul.

Portugalia, unde locuiesc aproximativ 300.000 de brazilieni, şi Brazilia vor semna în timpul vizitei lui Lula diverse acorduri legate de tehnologie, tranziţie energetică, turism şi cultură. Brazilia consideră că Portugalia ar putea fi un "aliat important" pentru a ajuta blocul Mercosur din America de Sud să negocieze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Înainte de a pleca spre Europa, preşedintele Braziliei l-a primit acasă, marţi, pe un alt lider european, preşedintele României, Klaus Iohannis, de la care a avut ocazia să audă deja punctul de vedere al unei ţari membre UE şi NATO, în plus vecină cu Ucraina.”Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea şi pentru a câştiga acest război de eliberare a ţării”, i-a spus Iohannis lui Lula.

”Mesajul României, ca stat vecin şi cu cea mai lungă frontieră dintre statele Uniunii Europene şi ale NATO cu Ucraina, este clar, puternic şi trebuie înţeles de partenerii noştri: oricât ar încerca Moscova să îşi justifice acţiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei şi a încercat să îi anuleze independenţa, încălcând inclusiv Carta ONU. Ucraina este victima agresiunii ruse. Toate efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt consecinţa directă a acţiunii sale, contrară dreptului internaţional”, i-a transmis Iohannis lui Lula invitându-l să facă o vizită în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.