Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După decenii de sistem electoral indirect şi controversat, Somalia revine din 2024 la alegerile cu sufragiu universal

somalia

Alegerile din Somalia se vor desfăşura începând cu 2024 conform principiului "o persoană, un vot", au anunţat duminică guvernul şi statele federale, într-un acord istoric ce pune capăt unui sistem electoral indirect complex şi controversat, informează AFP.

Acest nou mod de scrutin, care nu a fost aplicat din 1969 în această ţară din Cornul Africii, va intra în vigoare pentru alegerile locale prevăzute să aibă loc pe 30 iunie 2024, înainte de alegerile pentru desemnarea parlamentelor şi preşedinţilor regionali, pe 30 noiembrie 2024, potrivit Agerpres.

"Alegerile din Republica Federală Somalia vor da populaţiei posibilitatea de a vota democratic, conform principiului 'o persoană, un vot'. Sistemul electoral trebuie să încurajeze un sistem politic multipartit, care trebuie să fie independent, paşnic şi lipsit de corupţie", potrivit termenilor acordului.

Exceptând regiunea separatistă Somaliland, această ţară independentă din iulie 1960 nu a mai cunoscut alegeri cu sufragiu universal din 1969, cu câteva luni înainte ca puterea să fie preluată de dictatorul Siad Barre.

Cele mai recente alegeri s-au derulat conform unui sistem complex inedit, bazat în special pe clanuri, componentă fundamentală a societăţii somaleze.

Acest sistem era în mod regulat sursă de tensiune şi instabilitate de care, potrivit observatorilor, profita insurecţia islamiştilor radicali shebab care însângerează Somalia din 2007.

În timpul viitoarelor alegeri prezidenţiale prevăzute să aibă loc în 2026, alegătorii vor alege un "ticket" compus dintr-un preşedinte şi un vicepreşedinte, dispoziţie ce pune capăt implicit postului de prim-ministru, pentru a instaura un regim prezidenţial.

Preşedintele somalez Hassan Sheikh Mohamud, ales în mai 2022, a promis în martie că următoarele alegeri naţionale şi regionale se vor desfăşura după principiul "o persoană, un vot".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.