Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După energie, și apa se scumpește: majorări cu peste 30% într-un județ din România

Pinterest
robinet apa

Locuitorii din Bistriţa-Năsăud vor plăti, începând cu acest an, cu 33% mai mult pentru un metru cub de apă, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat în şedinţa ordinară de joi a Consiliului Judeţean, fiind invocată creşterea preţului la energie electrică şi materiale, dar şi creşterea costurilor cu personalul angajat al operatorului judeţean de apă şi canalizare, informează Agerpres.

Proiectul prin care s-a validat planul de evoluţie a tarifelor la apă până în anul 2025 a primit, din totalul de 29 de consilieri judeţeni prezenţi, 22 de voturi pentru şi şase împotrivă, iar un consilier nu a votat.

Potrivit raportului anexat, un metru cub de apă va costa, în acest an, peste 10,5 lei, după ce preţul apei va fi majorat cu 29%, iar tariful de canalizare va creşte cu 39%.

Alte majorări substanţiale mai sunt prevăzute şi pentru anul 2024, când preţul apei va creşte cu 15%, iar cel al canalizării, cu 20%.

Operatorul judeţean de apă Aquabis şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă-Canalizare invocă faptul că a fost nevoie de o revizuire a analizei cost-beneficiu, ca urmare a modificării devizului general al proiectului major "Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Bistriţa-Năsăud", finanţat prin POIM 2014-2020, precum şi a "apariţiei unor factori cu influenţe majore asupra costurilor de operare".

În acest sens, sunt menţionaţi ca factori de influenţă creşterea costurilor la apă potabilă cu 10% în 2020 comparativ cu 2018, respectiv cu 10% la apă uzată, creşterea costurilor cu materialele cu 46%, creşterea preţului energiei electrice previzionate a fi achiziţionată de pe Bursă cu 34%, dar şi creşterea costurilor cu personalul angajat cu 14%.

Noile tarife pentru apă şi canalizare vor fi valabile în toate cele 58 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, din totalul de 62, care sunt asociate în ADI Apă-Canalizare, alături de Consiliul Judeţean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.