Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După Google, și Facebook ignoră Parisul: Companiile americane refuză să plătească presa franceză pentru articolele partajate

emirates247.com
giganti internet - facebook, apple, google, amazon

Compania americană Facebook, la fel ca grupul Google, a adus un nou afront presei franceze, refuzând să o remunereze pentru articolele partajate de cei 2,4 miliarde de utilizatori ai săi, spre marea nemulţumire a apărătorilor "dreptului învecinat", informează AFP, potrivit Agerpres.

Vineri, Facebook şi-a prezentat poziţia oficială faţă de aplicarea "dreptului învecinat" (drepturi asociate drepturilor de autor, n.r.), la o zi după intrarea în vigoare a unei legi care transpune acest nou drept în cadrul legislativ din Franţa.

Creat printr-o directivă europeană, noul drept ar permite o împărţire mai bună a veniturilor online între membrii GAFA (acronim pentru cei patru giganţi ai internetului: Google, Apple, Facebook şi Amazon), care captează cea mai mare parte a încasărilor din publicitatea online, şi producătorii de informaţii, care întâmpină mari greutăţi în eforturile depuse pentru a continua să producă ştiri şi informaţii de calitate.

Acest drept specific va fi un argument de bază pentru editorii de presă atunci când negociază o formă de plată cu platformele online, în contrapartidă pentru reutilizarea conţinuturilor lor pe internet.

Citește și: Florin Cîțu după ce a picat votul din Parlament: ‘A fost un vot politic’

La fel cum Google a refuzat să remunereze presa franceză pentru fragmente de articole ce apar în rezultatele căutărilor online şi în serviciul său Actualităţi, poziţia companiei Facebook a fost similară şi a reprezentat un duş rece pentru editorii de presă.

Reţeaua de socializare consideră că nu trebuie să îi plătească pe editorii de presă atunci când aceştia decid să publice ei înşişi conţinuturi pe platforma Facebook.

În ceea ce priveşte fragmentele de articole, imagini şi videoclipuri produse de editorii de presă şi distribuite de cei 2,4 miliarde de utilizatori ai reţelei de socializare (din care mai multe zeci de milioane se află în Franţa), Facebook a refuzat de asemenea să le remunereze.

Facebook a lăsat editorilor posibilitatea de a alege: fie ei autorizează în manieră explicită partajarea acelor fragmente cu titlu gratuit, fie le refuză şi, în acest caz, acele conţinuturi vor fi afişate sub o formă degradată (un simplu link şi un titlu).

"Facebook refuză, la fel ca Google, să respecte spiritul şi litera noii legi a drepturilor învecinate", au protestat la unison principalele organizaţii ale presei scrise din Franţa - Alliance de la presse d'information generale (APIG), Syndicat des editeurs de la presse magazine (SEPM) şi Federation nationale de la presse specialisee (FNPS).

Editorii francezi, care sunt pe cale să depună plângere în instanţă împotriva grupului Google la Autoritatea pentru concurenţă, vor anunţa în zilele următoare demersurile pe care le vor întreprinde în urma anunţului făcut de Facebook.

Reţeaua de socializare se arată dispusă să extindă în Franţa noul ei serviciu "Facebook News", ce tocmai a fost lansat în Statele Unite, prin intermediul căruia va remunera anumite companii mass-media.

Jesper Doub, director Facebook pentru parteneriate media în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, a dat asigurări într-un articol apărut pe blogul companiei că a demarat "discuţii" în acest sens cu editorii de presă francezi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.