Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După luni de incertitudine, Ministerul Justiţiei a redactat proiectul pentru admiterea la INM şi examenul de capacitate al magistraţilor

ministerul justitiei

Ministerul Justiţiei anunţă că a supus dezbaterii publice proiectul de lege privind concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii şi concursul de capacitate pentru magistraţii stagiari.

123 de judecători şi 66 de procurori stagiari, absolvenți în anul 2018 ai Institutului Național al Magistraturii, care ar fi trebuit să susțină examenul de capacitate în perioada decembrie 2019 – aprilie 2020, însă acesta a fost anulat. Cum perioada de stagiatură pentru aceşti magistraţi trebuia să fie de un an, situaţia lor este una în afara cadrului legal de mai bine de şase luni.

Proiectul a fost elaborat în acord cu decizia Curţii Constituţionale care a decis că legea organică privind statutul judecătorilor şi procurorilor - Legea nr. 303/2004 - nu prevede aspecte esenţiale privind concursul de admitere în magistratură, cum sunt etapele şi probele de concurs, modalitatea de stabilire a rezultatelor şi posibilitatea de contestare a fiecărei probe. Legea stipulează regulile de concurs pentru anii 2020 – 2021.

”Prin Decizia nr. 121/2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 487 din 9 iunie 2020, Curtea Constituţională a României a admis excepţia de neconstituţionalitate a art. 106 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Curtea Constituţională a reţinut faptul că legea organică privind statutul judecătorilor şi procurorilor - Legea nr. 303/2004 - nu prevede aspecte esenţiale privind concursul de admitere în magistratură, cum sunt etapele şi probele de concurs, modalitatea de stabilire a rezultatelor şi posibilitatea de contestare a fiecărei probe, contravenind dispoziţiilor art. 73 alin. (3) lit. l) din Constituţie. Aceeaşi motivare a fost reţinută de Curte şi pentru celelalte examene reglementate de Legea nr. 303/2004: admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii şi examenul de capacitate al judecătorilor stagiari şi al procurorilor stagiari. În acord cu Decizia Curţii Constituţionale menţionată mai sus, a fost elaborat un proiect de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură”, a transmis, luni, Ministerul Justiţiei.

Potrivit instituţiei, în proiect sunt reglementate, în acord cu decizia Curţii Constituţionale menţionată, o serie de aspecte legate de organizarea concursurilor în cauză, prin raportare la reglementările existente în Legea nr. 303/2004 anterior intervenţiei legislative operate prin Legea nr. 242/2018 (spre exemplu, durata şi structura cursurilor la INM, durata stagiului judecătorilor şi procurorilor), precum şi prin preluarea şi adaptarea, la nivel de lege, în scop de simplificare, a unor dispoziţii cuprinse în regulamentele aprobate prin hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii care au ca obiect domeniile evidenţiate în Decizia Curţii Constituţionale.

Această propunere are în vedere menţinerea soluţiei tranzitorii deja adoptate pentru anul 2019 cu privire la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Prevederile sunt valabile pentru admiterea în anii 2020 şi 2021.

De asemenea, proiectul cuprinde şi dispoziţii tranzitorii în legătură examenul de capacitate al magistraţilor a cărui susţinere a fost amânată de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în data 12 martie 2020, soluţia legislativă cuprinsă în proiect fiind în sensul reluării acestui examen, în baza noilor dispoziţii legale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.