Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După mai bine de 10 ani, Regele Abdullah al Iordaniei a discutat telefonic cu preşedintele sirian Bashar al-Assad

Middle East Eyes
regele Abdullah al Iordania

Regele Abdullah al Iordaniei a discutat telefonic cu preşedintele Bashar al-Assad al Siriei pentru prima oară de la izbucnirea războiului sirian acum 10 ani, a anunţat duminică palatul regal, transmite Reuters, citat de news.ro

Conversaţia este cel mai recent dintr-o serie de paşi din ultima perioadă făcuţi către o normalizare a legăturilor dintre liderii care s-au afla mult timp pe poziţii opuse în războiul civil din Siria, Iordania sprijinind rebelii din Siria, susţinuţi occidental, care doresc să-l alunge pe Assad de la putere.

"Au discutat despre relaţiile dintre cele două ţări surori şi despre modalităţile de consolidare a cooperării", se arată în declaraţia palatului iordanian.

Regele Abdullah i-a spus lui Assad că ţara sa sprijină integritatea teritorială a vecinului său din nord şi eforturile de a-şi păstra ”stabilitatea şi suveranitatea”, se arată în comunicatul palatului.

Regele a cerut ca Assad să demisioneze după represiunea sângeroasă a liderului sirian împotriva protestelor paşnice pro-democraţie de la începutul conflictului în 2011, iar Iordania a devenit o rută de aprovizionare cu arme occidentale şi arabe a forţelor care încearcă să-l elimine pe Assad.

Iordania, care este aliată a SUA, a accelerat însă în ultimele luni paşii pentru a normaliza legăturile cu Siria şi, în urmă cu aproape două săptămâni, l-a primit pe ministrul sirian al Apărării într-o rară vizită de coordonare a securităţii transfrontaliere.

Regele Abdullah, care a declarat într-un interviu acordat CNN, în iulie, că Assad este acolo pentru a rămâne, presează Washingtonul de luni de zile să se angajeze în discuţii cu Siria şi Rusia, spunând că este necesar pentru a ţine ţara departe de Iran, spun oficialii.

Abdullah, care s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin în august, speră că Rusia va ţine sub control miliţiile pro-iraniene care câştigă teren de-a lungul frontierei siriene cu Iordania, au adaugat oficialii.

Săptămâna trecută, Iordania a redeschis pe deplin o trecere a frontierei cu Siria pentru a stimula investiţiile şi schimburile comerciale care au fost afectate în timpul conflictului de peste zece ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.