Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După mai bine de nouă zile, incendiul de pe Insula greacă Evia este 'pe cale să fie controlat'

greekcitytimes.com
incendiu Grecia insula Evia

Sute de pompieri continuau să lupte împotriva unor incendiide pădure uriaşe în Grecia, dintre care unul face ravagii de nouă zile în care a lăsat sute de oameni fără locuinţe şi care provoacă pagube imense, relatează AFP.

Pompierii greci - ajutaţi de pompieri străini - luptau în continuare împotriva unor incendii pe Insula Evia şi în Peninsula Peloponez (vest), în condiţiidificile.

”Cred că putem spune că frontul incendiilor este încet pe cale să fie controlat”, a anunţat la televiziunea publică ERT primarul din Istiaia, o localitate mică de pe Insula Evia, Yiannis Kontzias.

”Ieri (marţi), am văzut lumina soarelui pentru prima oară după mai multe zile”, a declarat el, referindu-se la nori uriaşi de fum care acoperă insula.

Situaţia era mai precară în regiunea muntoasă Gortynia, bogată în păduri dense şi prăpăstii adânci, în Peloponez.

Adjunctul guvernatorului regiunii Arcadia, în Peloponez, Christos Lambropoulos, a anunţat că salvatorii îşi continuau eforturile pentru a împiedica flăcările să cuprindă Muntele Minalo, împădurit dens.

”Satele nu par dă fie în pericol pentru moment (...), însă condiţiile se schimnbă la ora actuală”, a declarat el la ERT.

Trei persoane au murit în incendii, în timpul celei mai grave canicule de decenii în Grecia.

Mai multe state membre UE au trimis în ajutor în Grecia 21 de aeronave, 250 de vehicule şi peste 1.200 de pompieri.

Voci cer demisia unor oficiali de rang înalt din domeniul intervenţiei împotriva incendiilor, care dădeau asigurări în iunie că Grecia este bine pregătită în acest domeniu.

Mijloacele ”sunt mai bune ca oricând înainte”, însă ”ne-am confruntat cu o situaţie unică din punct de vedere operaţional, cu 586 de incendii în opt zile, în timpul celui mai grav fenomen meteorologic din ultimii 40 de ani”, s-a justificat marţi adjunctul ministrului Protecţiei Civile Nikos Hardalias.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis le-a cerut luni iertare grecilor cu privire la ”posibile erori” ale statului în lupta împotriva incendiilor.

În afară de distrugerea a sute de locuinţe şi o lovitură dură aplicată puţinelor păduri greceşti, economia locală greacă a fost, la rândul ei, sinistrată.

”Am pierdut luna august, care i-ar fi susţinut pe oameni pentru anul viitor (...). Turismul local a fost distrus. Majoritatea (turiştilor) a plecat”, deplânge primarul Kontzias.

”Pagubele sunt enorme, iar dezastrul de mediu va avea repercusiuni economice timp de decenii”, deplânge el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.