Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moartea reginei Elisabeta provoacă tensiuni majore: regele Charles pierde sprijin în Commonwealth. Revine problema costurilor monarhiei

globalnews.ca
canada monarhie

Mai mulți deputați de opoziție nou aleși din Quebec au ales să jure loialitate doar poporului din Quebec, însa nu este clar dacă acest lucru va fi suficient pentru ca ei să își ocupe locurile în Adunarea Națională a provinciei, anunță anews.com.tr.

Mai mulți deputați de opoziție nou-aleși din Quebec au declarat miercuri că nu vor depune jurământul față de șeful statului canadian, regele Carol al III-lea, așa cum prevede Constituția. Cei 11 membri ai partidului Quebec solidaire , aleși pe 3 octombrie, s-au alăturat celor trei membri ai partidului Parti Quebecois care au declarat săptămâna trecută că și ei vor refuza să depună jurământul.

Aceștia au ales în schimb să jure loialitate doar poporului din Quebec, dar nu este clar dacă acest lucru le va fi suficient pentru a-și ocupa locurile în Adunarea Națională a provinciei. Purtătorul de cuvânt al Quebec solidaire, Gabriel Nadeau-Dubois, a declarat într-o conferință de presă că membrii săi au acționat "în deplină cunoștință de cauză". "Am făcut campanie pentru a schimba epoca în Quebec și dacă am fost trimiși în legislativ, a fost pentru a deschide ferestrele", a spus el.

Între timp, liderul Parti Quebecois, Paul St-Pierre Plamondon, indicase săptămâna trecută că depunerea jurământului ar fi "un conflict de interese", deoarece "nu poți servi doi stăpâni". În plus, monarhia costă "67 de milioane de dolari canadieni pe an", iar un astfel de jurământ este, în opinia sa, o "amintire a dominației coloniale".

Jurământul de credință față de Coroană a fost întotdeauna controversat în Quebec, cu precădere francofon, care a organizat două referendumuri eșuate în 1980 și 1995 pentru a se separa de restul Canadei. Reacționând la această controversă, premierul Justin Trudeau a declarat reporterilor de la Ottawa că este la latitudinea legislativului din Quebec "să decidă cum vor să își organizeze procesul de depunere a jurământului".

Experții constituționali au oferit opinii mixte. Expertul constituțional de la Universitatea Laval, Patrick Taillon, a opinat că legislativul din Quebec ar putea pur și simplu să adopte o moțiune, o lege sau un regulament care să elimine necesitatea de a jura credință Coroanei. "Soluțiile procedurale sunt numeroase", a spus el într-o serie de mesaje pe Twitter, "dar au limite".

De asemenea, el a precizat că "jurisprudența a stabilit o echivalență între monarhie, stat, instituțiile sale și legile sale. Aceasta este o marjă de interpretare pe care (Adunarea Națională) ar putea să o exploateze". Dar Paul Daly, de la Universitatea din Ottawa, a declarat pentru AFP că eliminarea jurământului "ar necesita o modificare constituțională".

"Jurământul față de Coroană este de interes național, așa că modificarea acestuia ar avea nevoie de un sprijin larg, deoarece atinge inima federației canadiene", a explicat el.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.