DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

După pandemie, România este lovită de secetă: Toate culturile sunt afectate - Solul este uscat până la adâncimea de un metru

seceta

Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va semnala în cultura grâului de toamnă în în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana, Transilvania şi în cea mai mare parte a Olteniei, relevă prognoza agrometeorologică valabilă în perioada 5 - 11 mai, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), potrivit Agerpres.

"În cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm se vor înregistra deficite de apă (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana şi Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei. Izolat în nordul Olteniei şi al Maramureşului, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare. Aprovizionarea cu apă în stratul 0-20 cm (ogor), va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Dobrogea şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Moldova, local în nord-estul, centrul, estul, sud-estul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, izolat estul Olteniei. În Maramureş, cea mai mare parte a Banatului şi Olteniei, local în nordul, nord-vestul, vestul, sudul şi sud-vestul Munteniei, nordul, nord-vestul, centrul şi sudul

Transilvaniei, estul Moldovei, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime", precizează agrometeorologii.

În privinţa stării de vegetaţie a culturilor agricole, regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va imprima ritmuri în general normale de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp în majoritatea regiunilor agricole, exceptând suprafeţele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică prelungită, unde la nivelul sistemului radicular al plantelor de orz şi grâu de toamnă se va putea înregistra o încetinire a proceselor de vegetaţie.

DOCUMENT intern al Guvernului SUA: Pandemia de coronavirus va BUBUI în următoarele zile

Astfel, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) îşi vor definitiva înfrăţirea (100%), continuându-se totodată alungirea paiului (10-100%), la scara întregii ţări. De asemenea, în zonele de câmpie va fi posibilă declanşarea fazelor de "burduf" şi înspicare. Cultura de rapiţă va parcurge alungirea tulpinii şi apariţia inflorescenţelor (20-100%), precum şi înflorirea (10-30%), îndeosebi în jumătatea sudică a ţării.

Speciile pomicole se vor afla predominant în fazele de înflorire, precum şi de creştere a frunzelor/lăstarilor/rodului, la nivelul întregului teritoriu agricol. În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala dezmugurirea, înfrunzirea şi creşterea lăstarilor laterali.

În ceea ce priveşte speciile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb), acestea îşi vor continua germinarea (30-100%), răsărirea (20-100%), precum şi apariţia primelor frunze (10-30%). La sfecla de zahăr şi cartoful pentru consum se vor înregistra germinarea şi încolţirea (10-100%), finalizându-se totodată lucrările de semănat, în aproape toate bazinele specializate.

"Lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări etc.) se vor desfăşura pe ansamblu, în condiţii bune, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii", se arată în prognoza agrometeo.

Din punct de vedere meteorologic, în intervalul 5 - 11 mai, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată, la nivelul întregii ţări.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 9 şi 18 grade Celsius în primele zile, limite apropiate de mediile multianuale şi 5 - 16 grade Celsius spre sfârşitul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1 - 5 grade Celsius, în cea mai mare parte a regiunilor. De asemenea, temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 7 şi 23 grade Celsius, în toate zonele de cultură, iar cea minimă se va încadra între minus 2 şi 13 grade Celsius, în aproape toată ţara, valorile cele mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

Potrivit ANM, regimul termic mediu diurn al solului la adâncimile de 5 şi 10 centimetri va oscila între 10 şi 19 grade Celsius, limite optime desfăşurării fazelor de germinare-răsărire-înfrunzire la culturile semănate până la această dată.

"Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului. Totodată, cantităţile de apă prognozate vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi condiţii de producere a grindinei", au avertizat meteorologii .

Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua ANM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.