Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După plecarea Theresei May la Londra se vorbeşte tot mai des despre 'Backstop'

Brexit

Uniunea Europeană nu va renegocia acordul de retragere al Marii Britanii cu noul prim-ministru, dar există "spaţiu pentru o nouă gândire" asupra pachetului mai larg al Brexitului, a declarat joi ministrul de externe irlandez Simon Coveney, la Belfast, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Brexitul este în aer după ce premierul Theresa May şi-a anunţat intenţia de a demisiona, declanşând o cursă pentru putere în Partidul Conservator care ar putea aduce în funcţie un nou premier care vrea un divorţ mai hotărât de UE.

Citește și: Rareș Bogdan, precizare de ultimă oră: Nu e adevărat!

Întrebat dacă există vreo şansă ca mecanismul de "backstop" din acordul de retragere să fie ajustat într-un acord cu un nou prim-ministru, Simon Coveney a spus că acordul de retragere nu poate fi schimbat.

"Uniunea Europeană a transmis cu claritate că acordul de retragere în sine nu poate fi renegociat, dar asta nu înseamnă că pachetul Brexitului nu se poate schimba", le-a spus Simon Coveney jurnaliştilor.

Citește și: Ieșire distrugătoare la adresa lui Dan Barna: ‘Sper, într-o zi, să ajungeți unde vă e locul în cartea de istorie. La gunoi!’

"UE a afirmat mereu că va încerca să facă pe placul Marii Britanii dacă vrea să schimbe declaraţia privind viitoarea relaţie politică şi să schimbe nivelul de ambiţie pe care îl doreşte în ceea ce priveşte viitoarea relaţie între Marea Britanie şi UE", a adăugat el.

"Există spaţiu acolo pentru o nouă gândire. Va trebui să aşteptăm şi să vedem abordarea pe care o va avea noul prim-ministru", a adăugat el.

Citește și: Ipoteza care dinamitează scena politică: Traian Băsescu sau Victor Ponta, premier!

"Backstop"-ul sau "plasa de siguranţă", care necesită ca Marea Britanie să adopte câteva reguli UE pe termen nedefinit dacă nu se ajunge la un aranjament viitor pentru a menţine deschisă frontiera terestră dintre Irlanda de Nord şi Irlanda, a fost principalul motiv pentru care Theresa May nu a reuşit să obţină susţinerea parlamentului pentru acordul de retragere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.