Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După proteste

Dan Mihai Bălănescu

Românii au ieșit din nou în stradă. În București, după estimările Jandarmeriei au fost peste 15 000 de oameni. Iar estimările Jandarmeriei sunt în mod tipic conservatoare. La aceștia s-au adăugat, după estimările Agerpres, alți 13 000 de oameni în alte orașe din țară. Dar lungul și marele efort al PSD de a ascunde sub perdele de fum modificarea legilor Justiției nu au rămas fără efect. Este greu de spus care este cerința specifică a manifestanților. Chiar și lideri de opinie din cadrul acestora au dificultăți de a exprima în cuvinte puține ce anume vor. Pentru că, sub păstorirea PSD și a lui Tudorel Toader, problemele au devenit, într-adevăr, atât de complicate că este greu să le pui în cuvinte.

A fost, deci, prima noapte de proteste. Ce urmează după.

Guvernarea

Poate o să vi se pară ciudat, dar Guvernarea nu are (încă) motive presante să își schimbe strategia. Demonstrațiile de la începutul anului, deși sunt ele însele destul de confuze, ne apar ca un monument de claritate prin comparație cu cele de ieri.

PSD poate miza pe faptul că neclaritatea ar putea accentua sentimentul de oboseală. Câte nopți poți să ieși în stadă cerând să fie odată bine și să nu mai fie rău?

Opoziția (în general)

Poziția opozanților și a manifestanților este dată de cea a guvernanților. Dacă PSD speră că lucrurile să se stingă de la sine.

Oboseala se instalează dar, altfel, lucrurile stau mai bine decât la începutul anului. Afară este mai cald. Dan Voiculescu nu mai are nevoie să fie eliberat. PSD a fost deja speriat de data trecută. Dragnea pare mai puțin dominant în partid.

Partidele de opoziție

Opoziția Parlamentară (cu excepția PMP) a folosit prilejul de a socializa politic cu alegătorii dar și de a socializa între ei sub ochii camerelor foto (vezi fotografia cu Dan Barna, noul președinte USR, și Dacian Cioloș). Nu i-a gonit nimeni cu huiduieli, deci... misiune îndeplinită.

Dar gestul de a călări un val de nemulțumire pe care nu tu l-ai organizat rămâne unul discutabil pe termen mediu.

Rolul partidelor nu este să paraziteze nemulțumirea celor fără de partid ci să adauge nemulțumirea lor la cea populară. Pentru asta mitingurile separate sunt de rigoare, chit că după aceea manifestanții de la mitingul politic fac o vizită și pe la cel civic.

*

Una peste alta protestele de ieri nu rezolvă, singure nimic. Dar ele deschid o fereastră de oportunitate pentru opozanții PSD, fie că sunt înscriși în partide fie că nu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.