Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După scandalul iscat de rolul Primei Doamne în administraţia franceză, Palatul Elysee iese la rampă cu explicaţii

rtl.fr
macron, cuplu

Palatul Elysee se pregăteşte să clarifice "rolul public" al soţiei preşedintelui francez, Brigitte Macron, în timp ce o petiţie semnată de 270.000 de persoane contestă acest proiect, informează France Presse marţi, conform agerpres.

"Brigitte Macron joacă un rol, are responsabilităţi. Vrem transparenţă şi încadrarea mijloacelor de care dispune", a precizat într-un mesaj pe Twitter Christophe Castaner, purtător de cuvânt al guvernului, în timp ce o petiţie împotriva acordării unui statut oficial soţiei preşedintelui a lansat o polemică asupra acestui subiect.

Citeşte şi: Rusia face TROC cu Indonezia. Avioane de vânătoare la schimb cu ulei de palmier şi cafea

Într-o ţară în care partenerele preşedintelui au cunoscut destine diferite şi adesea dificile, însoţite de misiuni vagi, tânărul preşedinte centrist ales la 7 mai anunţase în timpul campaniei prezidenţiale că doreşte să creeze un "adevărat statut" al Primei Doamne pentru a pune capăt "ipocriziei" franceze.

"Ea va avea un rol şi nu va fi ascuns pentru că ea împarte viaţa cu mine şi pentru că părerea ei este importantă. Cred că este important de clarificat" acest rol. "Remunerată de Republică, nu. A avea un rol, un statut real, da", declarase în martie viitorul şef al statului, care se s-a afişat în întreaga campanie alături de soţia sa, fosta sa profesoară de teatru cu 25 de ani mai în vârstă.

Dar în timp ce miniştrilor şi parlamentarilor tocmai li s-a interzis să-şi angajeze membri ai familiilor drept colaboratori, această voinţă de a oficializa rolul soţiei şefului statului agasează o parte a opiniei publice.

Lansată cu două săptămâni în urmă pe internet, o petiţie "împotriva statutului Primei Doamne pentru Brigitte Macron" adunase marţi dimineaţă aproape 270.000 de semnături. În cadrul opoziţiei, stânga radicală şi extrema dreaptă au atacat deja subiectul în timpul dezbaterilor asupra proiectului de lege cu privire la asanarea vieţii publice.

Citeşte şi: Operaţiune masivă antifraudă. Zeci de chinezi au fost EXPULZAŢI din paradisul în care se ascundeau

"La ora la care guvernul doreşte să facă economii" şi "într-o perioadă de asanare a vieţii politice franceze, noi nu putem să cauţionăm în mod decent iniţiativa unui statut special soţiei" şefului statului, afirmă petiţia lansată pe change.org de Thierry Paul Valette, care se prezintă drept "artist pictor şi autor" , precum şi "cetăţean angajat".

"Cu un astfel de statut, Prima Doamnă îşi va folosi rolul cum i se pare mai bine şi acesta îi va recunoaşte o existenţă juridică ce i-ar permite să beneficieze de un buget, de un rol important", denunţă textul.

Drept răspuns, anturajul dnei Macron a anunţat luni că Palatul Elysee intenţionează să precizeze în zilele următoare "rolul public" al acesteia într-un document. Brigitte Macron nu va fi remunerată, nicio modificare a Constituţiei nu este avută în vedere, asigură aceeaşi sursă.

În prezent, niciun text nu stabileşte cadrul activităţii soţiei preşedintelui şi nici mijloacele care îi sunt alocate. În fapt, partenerele şefilor statului francez beneficiază de mult timp de un birou, de colaboratori şi de un serviciu de protecţie din bugetul Palatului Elysee. De exemplu, Valerie Trierweiler, fosta parteneră a lui Francois Hollande, şi asistenţii ei au fost remuneraţi în 2013 cu aproape 400.000 de euro.

"Ideea este ca francezii să poată şti cât costă acest rol. Trebuie ca această transparenţă să poată exista", a afirmat marţi la radio Aurore Berge, purtătoarea de cuvânt a deputaţilor majorităţii prezidenţiale.

Citeşte şi: Rusia face TROC cu Indonezia. Avioane de vânătoare la schimb cu ulei de palmier şi cafea

Foarte populara soţie a şefului statului şi-a asumat deja acest rol de trei luni: primirea împreună cu soţul său a cuplului Trump la Paris, întrevederi cu starurile pop Rihanna şi Bono cu privire la subiecte umanitare. În plus, ea răspunde la circa 200 de scrisori pe care le primeşte zilnic.

În afară de aceste atribuţii de reprezentare, Brigitte Macron ar dori în special să se consacre în viitor problemelor legate de persoanele cu handicap şi de sănătate, potrivit cotidianului Le Figaro.

În alte locuri în Europa, astfel de teme nu fac obiectul unor dezbateri. În Germania, soţul puternicului cancelar Angela Merkel, fizicianul Joachim Sauer, nu are niciun statut oficial şi păstrează o discreţie absolută, la fel ca şi soţul premierului britanic Theresa May, Philip.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.