Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După trei zile de dezbateri, forumul internaţional din Azerbaidjan dedicat presei s-a încheiat

Forumul global al presei cu tema "Noile media în era celei de-a patra revoluţii industriale", desfăşurat la Şuşa, în Azerbaidjan, s-a încheiat duminică după ultima sesiune de discuţii, ce a fost dedicată siguranţei jurnaliştilor.

Vorbitorii din cadrul acestui panel au fost directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă din România - AGERPRES, Claudia Victoria Nicolae, vicepreşedintele Asociaţiei coreene de ştiinţe politice, profesorul Gi Woong Jung, deputatul azer Nigar Arpadarai şi corespondentul special al Agenţiei de Stat de Ştiri din Azerbaidjan (AZERTAC), Vugar Seidov.

În cadrul sesiunii, participanţii au discutat despre îmbunătăţirea mecanismelor de comunicare în situaţii de criză şi despre ameninţările şi provocările cu care se confruntă jurnaliştii în zonele de conflict.

Claudia Nicolae a subliniat faptul că AGERPRES a avut un corespondent special de opt ori în Ucraina de când a început războiul, detaliind condiţiile în care acesta, ca şi alţi jurnalişti din alte ţări, îşi îndeplineşte misiunea de presă în contextul unui astfel de conflict.

Făcând o paralelă cu profesioniştii din domeniul medical, ea a menţionat că jurnaliştii ar trebui să se străduiască să fie obiectivi, evitând prejudecăţile emoţionale, în timp ce îşi îndeplinesc rolul de furnizori de informaţii.

De asemenea, directorul general al AGERPRES s-a referit, în discursul său, la reglementările europene privind media.

Vicepreşedintele Asociaţiei coreene de ştiinţe politice, profesorul Gee Un-jung, a remarcat că jurnaliştii devin o ţintă a violenţei în creştere.

"Siguranţa jurnaliştilor este o problemă care nu poate fi rezolvată individual. Protecţia jurnaliştilor nu este o problemă a unei anumite ţări, ci o problemă generală. Există o anumită prejudecată împotriva jurnaliştilor. Retorica anti-media ar trebui să fie împiedicată prin lege", a spus el, citat de www.azernews.az.

În afară de sesiunea dedicată siguranţei jurnaliştilor, forumul a mai inclus două sesiuni având ca teme "Viitorul mass-media: Jurnalismul în era digitală, noile instrumente şi rolul mass-media în comunicare" şi "Tendinţe în materie de investiţii şi consum în mass-media".

Vorbitorii la această din urmă sesiune au fost directorul general al PA Media Group (Marea Britanie), Clive Marshall, fondatorul şi directorul general al firmei de consultanţă în domeniul comunicării DigiTips (Elveţia), Matthias Lufkens, analistul american în domeniul apărării Oubai Shahbandar, şi directorul general al Televiziunii publice georgiene, Tinatin Berdzenuşvili. Discuţiile s-au axat pe tendinţele în materie de investiţii şi consum în mass-media şi pe importanţa educaţiei mediatice, respectiv metodele de combatere a dezinformării şi a ştirilor false.

În discursul său, Clive Marshall a remarcat că mass-media tradiţionale îşi pierd deja poziţia de lider în mediul digital. "Este necesar să se ţină cont de nevoile şi interesele consumatorilor, publicul cere informaţii scurte, concise şi rapide. Generaţia tânără este inteligentă, înţelege ce este propaganda. Dacă vorbim despre mass-media tradiţionale, oamenii trebuie să aibă încredere în ele", a spus Marshall, citat de agenţia azeră de presă APA.

Directorul general al DigiTips, Matthias Lufkens, a declarat că social media oferă posibilitatea de a publica ştiri scurte şi concise, pe care publicul le doreşte. "Twitter, YouTube, TikTok şi alte reţele sociale oferă aceste oportunităţi, aşa că trebuie să ne adaptăm la aceste noi platforme şi să le folosim. Trebuie să adaptăm conţinutul pe care îl producem la aceste platforme", a opinat el.

Matthias Lufkens a declarat că educaţia media este importantă pentru utilizarea corectă şi eficientă a reţelelor sociale: "Auzim mereu despre părţile negative ale reţelelor sociale şi nu despre posibilităţile acestora. Dar trebuie să ne învăţăm copiii cum să le folosească în mod eficient. În acelaşi timp, trebuie să creştem nivelul de educaţie mediatică în rândul publicului pentru a combate ştirile false de pe reţelele de socializare."

Organizat pentru prima dată în istoria Azerbaidjanului în cadrul Anului Gheidar Aliev (fost preşedinte al ţării în perioada 1993 - 2003, tatăl actualului şef al statului) şi cu ocazia celei de-a 148-a aniversări a presei naţionale din Azerbaidjan, forumul a reunit cele mai importante mass-media din lume, şefi de organizaţii jurnalistice, experţi influenţi în domeniul mass-media, al informaţiei şi al comunicării, jurnalişti renumiţi. În deschiderea evenimentului, vineri, a fost prezent şi preşedintele azer, Ilham Aliev, care a luat cuvântul şi s-a întâlnit cu participanţii.

La forum au participat 150 de invitaţi străini reprezentând aproape 50 de ţări. Printre aceştia s-au numărat agenţii de presă de stat din 34 de naţiuni, 12 organizaţii internaţionale şi numeroase entităţi media. Acestora li s-au alăturat 60 de manageri şi reprezentanţi ai mass-media locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.