Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După uciderea lui Jamal Khashoggi prințul Mohammed bin Salman a mai ordonat un asasinat - A fost blocat de serviciile secrete canadiene

reuters
Mohammed bin Salman

Un fost spion saudit l-a acuzat joi pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, cunoscut drept MBS, că a încercat să-l asasineze în 2018, la scurt timp după asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi în Turcia, relatează vineri France Presse potrivit Agerpres.

Într-o plângere depusă joi la un tribunal din Washington, Saad Aljabri îl acuză pe MBS că a trimis un pluton de execuţie în Canada, unde el locuieşte în exil, pentru a-l ucide şi dezmembra în acelaşi mod ca pe Khashoggi.

"Pentru a-şi satisface dorinţa de a ucide, inculpatul bin Salman a orchestrat personal o tentativă de execuţie extrajudiciară împotriva dlui Saad, o încercare încă în desfăşurare până în prezent", se arată în plângere.

Saad Aljabri susţine că prinţul moştenitor saudit vrea să-l ucidă pentru că el este un apropiat al prinţului Mohammed bin Nayef, al cărui loc l-a luat MBS ca moştenitor al tronului.

De asemenea, el îl acuză pe prinţ că vrea să-l facă să dispară pentru că ştie prea multe despre activităţile sale.

"Dl Saad se află într-o poziţie unică pentru că reprezintă o ameninţare existenţială la adresa imaginii lui bin Salman pentru guvernul SUA", se arată în documentul juridic. "De aceea acuzatul bin Salman îi vrea moartea", adaugă documentul.

Saad Aljabri se afla deja în străinătate în iunie 2017 când Mohammed bin Salman a luat puterea şi l-a plasat în arest la reşedinţa sa pe prinţul Mohammed bin Nayef. Fostul spion a refuzat să se întoarcă în regat, temându-se că va avea aceeaşi soartă.

Libanezii au ajuns la limita răbdării - Petiție pentru trecerea țării sub controlul Franței


El s-a instalat în Canada, unde trăieşte unul dintre fiii săi şi susţine că o echipă de asasini saudiţi a fost trimisă în Statele Unite pentru a-l căuta.

Potrivit acestuia, la 13 zile după asasinarea lui Khashoggi pe 2 octombrie 2018, o echipă pe care Saad Aljabri o descrie drept "mercenari personali" ai prinţului moştenitor a sosit în Canada. Dar serviciile de securitate canadiene le-au refuzat intrarea, considerând comportamentul lor suspect.

El susţine că grupul a inclus experţi în medicină legală şi echipamente similare cu cele ale echipei acuzate că l-a ştrangulat şi apoi i-a tăiat în bucăţi pe Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul. Rămăşiţele colaboratorului Washington Post şi un critic al regimului saudit nu au fost niciodată găsite.

Saad Aljabri adaugă că în martie anul trecut, doi dintre copiii săi care încă trăiesc în Arabia Saudită au fost răpiţi. El nu i-a mai văzut niciodată.

Fostul spion, care spune că a dezvoltat relaţii strânse cu CIA de-a lungul anilor, invocă legea SUA privind protecţia victimelor torturii pentru a trage la răspundere regimul saudit.

Ambasada saudită de la Washington, contactată de AFP, nu a comentat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.