Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După valul masiv de proteste, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, renunţă la conducerea Partidului Progresist Sârb

financialtribune.com
Aleksandar Vucic

Preşedintele Aleksandar Vucic renunţă la conducerea Partidului Progresist Sârb (SNS), potrivit anunţului pe cale l-a făcut vineri la un miting de amploare pe care l-a organizat la Belgrad, pe fondul unei crize interne declanşate de violenţele armate care au zguduit Serbia, informează dpa, citat de Agerpres.

"Aceasta este ultima seară în care mă voi adresa dumneavoastră în calitate de preşedinte al SNS", a spus Vucic.

SNS organizează sâmbătă un congres al partidului, dar Vucic nu a spus cine îi va urma în fruntea partidului.

Preşedintele sârb s-a aflat la conducerea ţării, în diverse funcţii, din 2012. Criticii îl acuză pentru stilul său autoritar de guvernare. Retragerea sa de la conducerea SNS are o semnificaţie redusă în contextul în care Vucic şi susţinătorii săi controlează majoritatea mass-media, sistemul judiciar şi o parte a economiei. Cu toate acestea, cele două atacuri armate în masă care s-au soldat de 18 morţi la începutul lunii au zguduit societatea sârbă.

Opozanţii preşedintelui Vucic au ridicat problema controlului armelor la proteste şi au cerut să se ia măsuri.

Membrii opoziţiei au subliniat retorica agresivă a preşedintelui faţă de opozanţii politici, precum şi situaţia presei tabloid, care, în opinia lor, banalizează violenţa infractorilor şi, în acelaşi timp, îi oferă lui Vucic o platformă.

Preşedintele Aleksandar Vucic a fost vizibil îngrijorat din cauza protestelor recente. El a organizat marele miting de la Belgrad pentru a demonstra stabilitatea puterii sale. Autobuze din toată Serbia, precum şi din ţările vecine cu populaţie sârbă, au adus participanţi în capitală. Presa a raportat presiuni asupra oficialilor de stat pentru a călători la Belgrad chiar şi împotriva voinţei lor.

În perioada premergătoare mitingului, Vucic a descris manifestaţia drept "cea mai mare adunare populară din istoria Serbiei" şi a promis cel puţin 140.000 de participanţi. Potrivit observaţiilor unui reporter dpa şi a presei sârbe independente, la miting au fost prezente câteva zeci de mii de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.