Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Durere fără margini după moartea lui Mihnea Constantinescu! Tăriceanu: 'Doar modestia l-a oprit să ajungă ministru. Era un om deosebit'

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăricanu, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că Mihnea Constantinescu a avut nu doar o „calitate umană excepțională”, dar a fost și cel mai bun funcționar public de rang înalt, acesta refuzând să accepte funcția de ministru de Externe.

„Am aflat cu mare regret și tristețe vestea decesului lui Mihnea, de care mă leagă o relație cu totul și cu totul aparte. A fost șeful meu de cabinet în cea mai mare perioadă a mandatului de prim-ministru, timp în care, dincolo de relația profesională, am putut să îl apreciez și în plan uman. Pot să spun despre Mihnea Constantinescu că a fost cel mai bun `public servant`, pe românește funcționar public de rang înalt. Cred că a fost de departe cel mai bun funcționar public de rang înalt și numai modestia lui l-a oprit să acceadă la posturi de responsabilitate mai înaltă, precum secretar de stat sau chiar ministru”, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Petre Roman, necăjit după moartea lui Mihnea Constantinescu: 'Eu l-am adus la Guvern. E cu adevărat o foarte mare pierdere'

Acesta a adăugat că, în ultimii ani, Constantinescu a fost probabil cel mai valoros expert român în domeniul securității energetice.

„Cu niște ani în urmă l-am rugat să accepte poziția de ministru de Externe într-o anumită conjunctură, sarcină de care sunt convins că s-ar fi achitat extrem de bine, având în vedere competențele sale în politica externă, având în vedere felul lui de diplomat înnăscut aș spune, și patriotismul care îl caracteriza. A refuzat cum a făcut și în alte rânduri și și-a dedicat eforturile și munca de cele mai multe ori în zona de politică externă. În ultimii ani a fost probabil cel mai valoros expert în domeniul securității energetice”, a completat Tăriceanu.

Președintele Senatului a menționat și calitatea umană „excepțională” a fostului diplomat.

„Dincolo de faptul că avea o calitate umană excepțională, avea și un anumit nivel. Când mă uit, azi, în zona ministerelor și văd unii înalți funcționari publici, Mihnea era cu multe capete peste ei. Era un om deosebit”, a conchis Tăriceanu.

DEZASTRU în România: Se închide cea mai mare fabrică! Lovitură pentru sute de oameni

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat duminică, la un post de televiziune, că fostul diplomat Mihnea Constantinescu a murit sâmbătă noaptea, în străinătate. Potrivit șefului MAE, Constantinescu a fost un ambasador „de o mare calitate profesională”.

Mihnea Constantinescu avea 56 de ani și a fost, pe rând, asistent personal al premierului Petre Roman, director de cabinet al premierului Theodor Stolojan (1991-1992), purtător de cuvânt al Guvernului (1991-1992), director de cabinet al premierului Nicolae Văcăroiu, ministru de stat pentru reforma economică în același guvern Văcăroiu.

A fost apoi director de cabinet si consilier al ministrului de externe de atunci Mircea Geoană (1996-1998).

Ulterior, Mihnea Constantinescu a fost director de cabinet al premierului Adrian Năstase (2004) și apoi director de cabinet al premierului Călin Popescu-Tăriceanu (2005-2008), dată după care îndeplinește funcția de ambasador cu însărcinari speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În mai 2012, Mihnea Constantinescu a fost numit de premierul Victor Ponta în postul de consilier de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.