Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Durere imensă în sufletul colegilor de breaslă: 'Plecarea lui Dumitru Fărcaș, o pierdere imensă pentru folclorul românesc'

adevarul.ro
dumitru farcas

Cântărețul de muzică populară Aurel Tămaș consideră că decesul lui Dumitru Fărcaș este ”o pierdere imensă” pentru folclorul românesc, acesta fiind cel care a înobilat taragotul cu care a slujit neamul românesc.

Aurel Tămaș a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că Dumitru Fărcaș a fost un bun creștin, un bun ardelean, un bun român.

”E greu să vorbești despre faptul că a plecat dintre noi Mitru Fărcaș, părea veșnic. A înobilat un instrument cu care a slujit neamul românesc de când se știe. Sunetul taragotului va rămâne veșnic în conștiința acestui neam. Mitru a fost un bun creștin, un bun ardelean, un bun român, un om de nădejde, este o imensă pierdere pentru folclorul românesc”, a spus Tămaș.

Doliu în muzica populară - A murit taragotistul Dumitru Fărcaş

Și cântărețul de muzică populară Ovidiu Purdea Someș a afirmat că Dumitru Fărcaș a fost unul dintre cei mai frumoși români pe care i-a cunoscut, considerând că acesta putea fi numit ”voievod al taragotului”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Alături de Grigore Vieru și Florin Piersic, Dumitru Fărcaș a fost unul dintre cei mai frumoși români pe care i-am cunoscut. I-am admirat frumusețea talentului, generozitatea sufletului și spiritul de român. Rar mi-a fost dat să întâlnesc un artist care să se dăruiască bucuriei de a fi român. Mi-a rămas o destăinuire a sa, potrivit căreia, într-o întâlnire mai veche de la Cluj, poetul Nichita Stănescu îi spunea că dacă Bach a fost un got, Dumitru Fărcaș a fost un tara-got. Eu i-am spus că, dacă în țara cântecului meu mai este nevoie de o țară, aceasta să se numească Țara taragotului, iar voievod al taragotului să-l punem pe Mitru Fărcaș”, a spus Purdea Someș.

La rândul său, cântărețul de muzică populară Ioan Bocșa consideră că Dumitru Fărcaș a fost și rămâne un simbol a ceea ce înseamnă Transilvania, românism și România.

”Mitru nu a fost un interpret de folclor, a fost și rămâne un simbol a ceea ce înseamnă Transilvania, românism și România. A fost unul dintre cei mai mari ambasadori culturali ai noștri iar, pentru mine, personal, a fost în ultimii 10 ani, cel mai apropiat colaborator. Am participat împreună la principalele evenimente, printre care și ceremonia în care a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca și unde eu i-am făcut Laudatio, dar și la aniversarea din 12 mai 2018 în care a împlinit 80 de ani. Am pierdut o parte din mine”, a spus Bocșa.

Interpretul de muzică populară, taragotistul Dumitru Fărcaş, a murit în noaptea de luni spre marți într-un spital din Cluj, în urma unui infarct. Taragotistul avea 80 de ani.

Directorul Casei de Cultură a Studenților Cluj, Flavius Milășan, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că detaliile privind înmormântarea lui Dumitru Fărcaș vor fi comunicate de familie.

”În noaptea de luni spre marți a decedat Dumitru Fărcaș în urma unui infarct, era internat la un spital din Cluj-Napoca. În luna mai a împlinit 80 de ani. Era pensionar, dar avea și funcția de consultant artistic la CCS, iar Sala Mare a instituției îi poartă numele. Transmitem condoleanțe familiei”, a spus Milășan.

În luna mai, Fărcaş a împlinit vârsta de 80 de ani, ocazie cu care preşedintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de cavaler.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.