Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dureri inexplicabile de oase? Ce afecțiune gravă pot ascunde

Radu Pop
dureri oase

Durerile de oase care nu cedează sub tratament și nu au o cauză clară afectează serios calitatea vieții și pot fi semnul unor afecțiuni grave – o infecție sau chiar cancer osos. De aceea, aceste probleme nu trebuie să fie neglijate și nici tratate superficial, în lipsa unui diagnostic clar. Prin urmare, este necesar un consult de specialitate la un medic ortoped, care va realiza un examen clinic și va recomanda mai multe investigații imagistice specifice.

În cazul durerilor de oase care nu au o cauză cunoscută, de cele mai multe ori sunt indicate radiografia, tomografia computerizată sau examenul RMN, dar în anumite cazuri poate fi necesară și scintigrafia osoasă. Aceasta este o investigație de medicină nucleară neinvazivă și nedureroasă, care ajută la obținerea unui diagnostic precis, atât din punct de vedere structural, cât și funcțional, care îl ajută pe medic să aleagă cel mai bun plan terapeutic pentru pacient.

În ortopedie, scintigrafia permite identificarea unor tumori osoase care nu ar putea fi observate prin alte metode imagistice, în plus permite medicului să facă diferențierea dintre o infecție și o inflamație osoasă sau articulară.

Pentru o evidențiere și mai clară a unor modificări apărute la nivelul oaselor, dar și pentru o localizare mai precisă a acestora, scintigrafia poate fi asociată cu SPECT-CT, un sistem de ultimă generație, care furnizează imagini tridimensionale, de o calitate net superioară. Astfel, cu ajutorul scanării imagistice de tip SPECT-CT se obține o hartă a sistemului osos, iar această examinare este în prezent standardul modern pentru investigația scintigrafică.

Scintigrafia și SPECT-CT, investigații recomandate pentru localizarea unor fracturi sau tumori osoase, dar și pentru identificarea metastazelor și monitorizarea progresiei cancerului osos, folosesc substanțe radioactive (radiotrasori), care sunt injectate intravenos și permit detectarea mult mai exactă a eventualelor anomalii celulare din țesutul osos.

Radiațiile emise de radiotrasori sunt captate cu ajutorul unei camere, care se rotește 360 de grade în jurul pacientului. Astfel, medicul va obține informații esențiale pentru diagnostic, cu localizarea exactă a leziunii. Substanța radiofarmaceutică injectată nu are efecte secundare și este eliminată treptat din corp, în câteva ore de la examinare.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale oaselor au acces la toate investigații imagistice necesare pentru stabilirea unui diagnostic rapid și sigur, inclusiv la scintigrafii de tip SPECT-CT, efectuate cu un echipament ultraperformant, Siemens Symbia Intevo Bold, în condiții de maximă siguranță și confort. Acest aparat, dotat cu tehnologie de ultimă generație, este unul deschis, astfel încât investigația este recomandată fără probleme chiar și persoanelor claustrofobe. Echipa medicală care realizează investigațiile de scintigrafie/SPECT-CT este formată din medici foarte bine pregătiți, empatici și cu o vastă experiență în domeniu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.