Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dușmanul de moarte al lui Putin cheamă la proteste împotriva războiului din Ucraina, în timp ce autoritățile ruse continuă intimidările

proteste, rusia

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a cerut populaţiei ruse "să ignore interdicţiile" şi să iasă duminică pe străzile din Moscova şi Sankt-Petersburg pentru a cere încheierea invaziei în Ucraina şi a protesta împotriva preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în calitatea sa de artizan al intervenţiei, transmite EFE.

Navalnîi a menţionat în mesajul său că protestele urmau să aibă loc la ora locală 14:00 (11:00 GMT) în piaţa Manej din Moscova şi în istoricul centru comercial Gostini Dvor din Sankt-Petersburg.

Procuratura generală a Rusiei şi Ministerul de Interne au reiterat în ultimele ore avertismentele adresate populaţiei, de a nu participa la proteste, amintind că riscă pedepse cu închisoarea, demersuri pe care Navalnîi le-a denunţat drept acte de reprimare.

Peste 2.500 de manifestanţi împotriva intervenţiei ruse în Ucraina în circa 50 de oraşe din Rusia

Organizaţia neguvernamentală OVD-Info, specializată în supravegherea protestelor, a anunţat că cel puţin 2.500 de persoane care manifestau împotriva intervenţiei militare ruse în Ucraina au fost arestate duminică în circa 50 de oraşe din Rusia, anunţă AFP, conform AGERPRES.

Potrivit sursei citate, aproape 11.000 de manifestanţi au fost arestaţi în întreaga Rusie de la începerea invaziei asupra Ucrainei, la 24 februarie.

În pofida intimidărilor din partea autorităţilor şi a ameninţărilor cu pedepse grele cu închisoarea, acţiuni de protest, relativ limitate, au avut loc zilnic, timp de 10 zile, în mai multe oraşe din ţară.

La Moscova, cel puţin 560 de persoane au fost reţinute duminică, potrivit OVD-Info, printre ei fiind de menţionat unul dintre responsabilii ONG-ului Memorial, Oleg Orlov, şi cunoscuta militantă Svetlana Ganucikina.

Tot potrivit OVD-Info, cel puţin 279 de persoane au fost arestate duminică la Sankt-Petersburg (nord), unde una dintre pieţele centrale a fost blocată de poliţie.

Mai mulţi militanţi şi ONG-uri au publicat duminică pe reţelele sociale înregistrări video în care puteau fi observate interpelări brutale, cu lovituri de baston.

Primele arestări au avut loc, din cauza fusului orar, în Extremul Orient şi în Siberia. Peste 200 de persoane au fost arestate în marile oraşe Novosibirsk şi Ekaterinburg, potrivit OVD-Info.

Poliţia rusă: Peste 3.500 de arestări

Poliţia rusă a reţinut 1.700 de persoane la protestele din Moscova şi 750 de oameni la Sankt-Petersburg, au relatat forţele de ordine ruse, citate de RIA şi de TASS, potrivit Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.