Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Duterte ALIMENTEAZĂ tensiunile din Marea Chinei de Sud. Ultimul ordin va înfuria Beijingul

Preşedintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a anunţat joi că a ordonat armatei să se desfăşoare în recifurile şi insulele nelocuite şi revendicate de Manila în Marea Chinei de Sud, ceea ce ar putea atrage o reacţie din partea Beijingului, relatează AFP, potrivit agerpres.

"Se pare că toată lumea merge să se servească de insulele de acolo, în timp ce noi am face mai bine să mergem să locuim pe cele rămase neocupate", a declarat şeful statului jurnaliştilor care l-au însoţit în cadrul vizitei la baza militară din insula Palawan, în vestul arhipelagului. "Cel puţin, să recuperăm acum ceea ce ne aparţine şi să arătăm clar că este al nostru", a spus Duterte, anunţând că ar putea să efectueze o vizită în zonele disputate în 12 iunie, de Ziua Independenţei Filipinelor.

Incident TERORIST în Cisiordania. Un palestinian a intrat în plin cu maşina pe trotuar - FOTO

Rodrigo Duterte a explicat presei că a ordonat armatei să se desfăşoare şi să construiască infrastructuri pe unele insule ale arhipelagului Spratlys, revendicat de ţara sa ca parte a teritoriului filipinez.

"Am dat ordin forţelor armatei să le ocupe pe toate", a reiterat şeful statului în aceeaşi declaraţie de presă, pledând pentru "construirea de infrastructuri şi arborarea drapelului filipinez". Manila, a indicat el, revendică "nouă sau zece" insule şi recifuri din arhipelagul Spratleys.

China consideră drept teritoriu al său naţional cvasitotalitatea Mării Chinei de Sud, inclusiv zonele din apropierea vecinilor săi, spre nemulţumirea Manilei şi a altor ţări din Asia de Sud-Est, care emit de asemenea revendicări. Ea se bazează pe o delimitare în "nouă puncte", apărută pe hărţile chineze care datează din anii '40.

Ambasadoarea SUA la ONU: 'Trump are o mare problemă. Rusia!'

De ani de zile, Beijingul duce o politică extrem de agresivă de colonizare a recifurilor minuscule, prin realizarea unor lucrări importante de construcţii a unor facilităţi, scrie France Presse.

Beijingul susţine că intenţiile sale sunt paşnice. Adversarii săi îl acuză însă de politica faptului împlinit şi estimează că libertatea de navigaţie într-o zonă strategică pentru comerţul mondial este ameninţată.

Disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud urmează să facă obiect de dezbatere în prima întâlnire între preşedinţii american şi chinez, Donald Trump, respectiv Xi Jinping, joi, în Florida.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.